Denník N

Hovorca, ktorý preslávil Slovensko: Bolo to vytrhnuté z kontextu

Hovorca ministerstva vnútra SR Ivan Netík.
Hovorca ministerstva vnútra SR Ivan Netík.

Kresťanov tu do spoločnosti začleníme ľahšie, moslimovia tu žiť nechcú, obhajuje svoje kontroverzné výroky, ktoré si všimli svetové médiá, hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Slovensko sa na júlovom zasadnutí v Bruseli zaviazalo prijať spolu 200 utečencov. Malo by ísť o migrantov zo Sýrie, no vláda Roberta Fica chce dobrovoľne prijať len miestnych kresťanov. Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík náš prístup obhajoval aj pre zahraničné médiá ako BBC či Wall Street Journal.

Tam si jeho výroky všimli aj ďalšie portály. „Na Slovensku nemáme mešity, preto chceme prijať len kresťanov,“ citoval Netíka prestížny Wall Street Journal.

Neľutujete vyjadrenie, ktoré sa objavilo v zahraničných médiách?

Nie, pretože bolo vytrhnuté z kontextu. Ak sem nasilu zoberieme ľudí, ktorí tu nechcú zostať, tak to je falošná solidarita.

Slovenská vláda sa dobrovoľne zaviazala pomôcť s migračnou krízou tak, že prijmeme 200 sýrskych kresťanov. Ako chceme zistiť, či sú Sýrčania kresťania, moslimovia, alebo ateisti?

Spolupracujeme na tom s úradom Vysokého predstaviteľa OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Povedali sme, že chceme hlavne kresťanov, nie, že iba kresťanov. Máme už skúsenosti so Sýrčanmi, ktorí tu žili v rámci humanitárnych transferov, a boli medzi nimi moslimovia aj kresťania. Preto chceme vytypovať len tie sýrske rodiny, ktoré tu majú reálne záujem žiť, a integrujeme ich do spoločnosti. A myslíme si, že ak budú kresťania, tak sa u nás začlenia lepšie. Aj oni sami to tak vnímajú.

Keby sa teda našli moslimské rodiny, ktoré tu chcú žiť?

Ak sem chcú prísť a požiadať o azyl, môžu to spraviť. Lenže z našich skúseností vieme, že oni sem prísť nechcú, lebo u nás žije len minimum moslimov.

Tu však ide o to, koho chceme prijať aktívne, nie kto sem chce prísť. Sústredíme sa teda len na kresťanov?

Áno. Chceme sa sústrediť na kresťanov, pretože majú väčší integračný potenciál ako ľudia, ktorí tu nechcú byť. Myslíme si, že kresťania tu aj budú chcieť zostať, na rozdiel od moslimov.

Čo vieme povedať o kresťanoch zo Sýrie, keď už tvrdíme, že majú väčší integračný potenciál? Sú to katolíci, ako väčšina Slovákov?

Na tomto spolupracujeme s UNHCR, IOM a so Slovenskou katolíckou charitou. Tie nám chcú pomôcť, aby sme týchto ľudí začlenili do spoločnosti.

Ak by sme si vybrali moslimov, tak by už pomôcť nechceli?

To vám neviem povedať.

A pýtali ste sa ich, či by nám nepomohli s integráciou moslimov?

Ale integrácia moslimov na Slovensku prebieha, máme ich tu predsa.

Tak v čom je potom problém?

Najskôr sem musia chcieť prísť. A keď raz nechcú, tak ich tu neudržíte.

Lenže je rozdiel, keď niekoho hľadáte aktívne, tak ako v prípade sýrskych kresťanov. Preto sa pýtam, či ste sa medzinárodných a domácich neziskoviek pýtali, či by vám vedeli pomôcť s integráciou Sýrčanov, bez ohľadu na náboženstvo.

Stále nerozumiete, prečo máme tento prístup. Máme nejaké skúsenosti s moslimami – a nehovorím, že zlé – a od začiatku roka máme 100 žiadostí o azyl, a len minimum z nich sú moslimovia, ktorí tu chcú zostať.

A to nie z toho dôvodu, že ich tu nechceme. Ale napríklad preto, že presne vedeli, kam chcú ísť – do krajín, kde už majú nejaké zázemie, a to nie je len o mešitách, ale aj o rodine. A tam vedia mať oveľa lepší štart do života, ako keby sme ich tu umiestnili nasilu, a oni nebudú vedieť, čo majú robiť. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie