Denník N

Športový pilot: Lietadlá pri takomto zoskoku nemusia letieť blízko pri sebe

Synchronizovaný zoskok parašutistov. Ilustračné foto - TASR
Synchronizovaný zoskok parašutistov. Ilustračné foto – TASR

Pilot Robert Makovíny zo zvolenského leteckého športového klubu vysvetľuje, čo sa deje vo vzduchu počas synchronizovaného zoskoku skupiny parašutistov.

Ako prebieha synchronizovaný zoskok parašutistov? Čo sa deje od momentu, keď lietadlá vzlietnu?
Lietadlá stúpajú do výšky výsadku, v prípade takýchto väčších zoskokov to býva od troch do štyroch tisícov metrov. Zvyčajne lietadlá stúpajú v skupine, to znamená, že sú vedľa seba. Jedno je vedúce lietadlo, druhé je vedené. Vedúci pilot zodpovedá aj za druhé lietadlo. Lietadlá typu L-410 takéto stúpanie do výšky štyroch kilometrov zvládnu za približne dvadsať minút, a zväčša sa to odohráva v okruhu letiska.

Počas stúpania spolu piloti komunikujú?
Áno, samozrejme. Lietadlá by mali byť stále na dohľad, to znamená, že pilot vedeného lietadla by mal vedúce lietadlo stále vidieť. Prirodzene, ak robia nejaká preskupenie, na chvíľu sa môže vzdialiť, ale v zásade platí, že zostávajú na dohľad. No vždy musia o sebe vedieť, musia sa informovať, že jeden podlietava druhého, alebo niečo podobné.

Video z miesta pádu parašutistov: Jeden volal 112, druhý hasil medzi prvými na mieste nehody.
Autor: Martina Pažitková, Denník N

O akej vzdialenosti sa rozprávame?
Pri takýchto letoch nie je dôvod zachovávať tesnú skupinu, čiže hovoríme o vzdialenosti približne päťdesiat, možno sto metrov. Nie je to presne dané, ale ani vo chvíli výsadku nie je potrebné, aby lietadlá boli príliš tesne pri sebe.

Čo sa deje počas výsadku?
V tomto momente sú lietadlá na jednej výškovej úrovni, jedno býva vpredu, druhé mierne za ním. Letia konštantným smerom, zvyčajne je to proti vetru. Ako som povedal, ani teraz nemusia byť bezprostredne blízko pri sebe. Vtedy parašutisti skáču naraz z obidvoch lietadiel, ich úloha je pri zoskoku sa stretnúť, chytiť, čiže treba si to predstaviť tak, že sa fyzicky držia rukami a vytvoria nejakú formáciu.

Ako dlho trvá ich pád?
Parašutisti padajú z výšky zhruba štyritisíc metrov do výšky tisícpäťsto metrov, potom otvárajú padáky. To trvá asi tak tridsať až štyridsať sekúnd.

Dá sa vysvetliť, ako sa lietadlá mohli dostať do takej blízkosti, že sa zrazili?
To môže ukázať jedine vyšetrovanie, a ja sa k príčinám konkrétnej nehody vyjadrovať nemôžem.

Aká je minimálna výška pre zoskok parašutistov?
Podstatne nižšia ako tá, pri ktorej došlo k stretu týchto dvoch lietadiel, ktorá bola približne tisícpäťsto metrov. Úplne bezproblémová výška pri bežnom zoskoku je deväťsto metrov, v úplne núdzovej situácii, keď ide o ohrozenie života, postačí aj výška dvesto metrov. No vtedy hrá rolu to, ako sa lietadlo správa. Ak lietadlo po zrážke stratí časť štruktúry, začne nekontrolovane klesať a rotovať. Tam sú veľké odstredivé sily a je problém sa z lietadla dostať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zrážka lietadiel pri Červenom Kameni

Slovensko

Teraz najčítanejšie