Denník N

Kedy zatvoríme krajinu? Matovič celý víkend neodpovedá na výzvu svojho ministra na lockdown

Premiér podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO premýšľa, ako sa tvrdému lockdownu vyhnúť. Minister zdravotníctva verí, že má pri obmedzení pohybu premiérovu podporu. Peter Pellegrini zatiaľ pokračuje v zľahčovaní koronavírusu.

Pandemická komisia v piatok večer vláde odporučila prijať tvrdý lockdown – a bol to doteraz najsilnejší odkaz vláde, že ešte pred Vianocami treba výrazne obmedziť pohyb. Dovtedy mnohí vedci hovorili, že opatrenia vlády pri vážnej situácii nestačia. Teraz to hovorí aj oficiálny štátny orgán na čele s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO).

Ani na tretí deň na toto vážne varovanie premiér Igor Matovič verejne nereagoval – ani na Facebooku a ani inak. Koaliční partneri a aj ľudia z OĽaNO cez víkend nevedeli jednoznačne povedať, či premiér odobrí návrh pandemickej komisie a či prejde ústredným krízovým štábom a vládou.

Akčne zareagovali napríklad v Nemecku: po výraznom zhoršení pandémie tam cez víkend rozhodli, že od stredy zatvoria väčšinu obchodov aj školy. Nariadenia tam budú platiť do 10. januára.

Keď sa Mareka Krajčího v nedeľu v Markíze pýtali, čo premiér hovorí aj na jeho návrh obmedziť pohyb, jasne neodpovedal. Krajčí hovoril, že premiér podľa neho chápe, že treba rýchlo konať – myslí si, že má vo veci lockdownu podporu premiéra.

Krajčí ďalej hovoril, že vláda by sa mala stretnúť skôr ako v stredu – to mu vraj povedal aj premiér. Minister však nevedel povedať, kedy vláda zasadne.

Ako by chcel premiér predísť tvrdému lockdownu?

„Odkladanie lockdownu o každý týždeň predlžuje jeho trvanie,“ hovoril Krajčí ešte v piatok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie