Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O paranoidných Európanoch, ktorí sa boja vakcíny

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Slovenská spoločnosť nie je taká výnimočná, pokiaľ ide o odpor proti očkovaniu, ako si myslíme. Týždenník The Economist tvrdí, že najviac paranoidní sú Francúzi (ale možno len nemal k dispozícii prieskumy zo Slovenska). Tretina Francúzov si myslí, že vakcíny nie sú bezpečné, a 46 % Francúzov by odmietlo dať sa očkovať, ak by im bola ponúknutá injekcia s vakcínou proti covidu-19.

Paranoidní sú aj Taliani, ale tam to má čiastočne na svedomí aj ľavicová populistická vládna strana Päť hviezd. Jej bývalý predseda Beppe Grillo už pred pandémiou brojil proti povinnému očkovaniu (napríklad proti osýpkam), lebo očkovanie je len „dar veľkým farmaceutickým firmám“. Treba však dodať, že hnutie Päť hviezd počas pandémie zmenilo názor a dnes očkovanie opatrne podporuje.

Paranoidní sú aj Poliaci a Maďari, vyše 40 % z nich odmieta dať sa zaočkovať proti kronavírusu. Economist pripomína, že odpor voči očkovaniu je starého dáta už z 18. storočia, ale vtedy bol živený najmä náboženskými motívmi, keď choroba bola považovaná za božiu vôľu a človek podľa veriacich do nej nemá zasahovať očkovaním.

Náboženské motívy vymizli, ale objavili sa iné. Existuje zrejmá súvislosť medzi odporom proti očkovaniu a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie