Denník N

Navaľného otrávila tajná ruská jednotka FSB. Bellingcat vystopoval špiónov, ktorí sliedili za Putinovým kritikom

Vyšetrovanie Bellingcatu potvrdzuje, že za otravou Navaľného bola ruská tajná služba. Konkrétne atentátnická jednotka FSB špecializujúca sa na chemické zbrane. Foto - Bellingcat
Vyšetrovanie Bellingcatu potvrdzuje, že za otravou Navaľného bola ruská tajná služba. Konkrétne atentátnická jednotka FSB špecializujúca sa na chemické zbrane. Foto – Bellingcat

Investigatívny projekt Bellingcat identifikoval hlavných podozrivých z otravy ruského opozičného lídra novičkom. Ich stopy vedú až do Kremľa a k jednotke, ktorá sa špecializuje na otravu jedmi.

Za ich prácu by sa nehanbili najlepšie vyšetrovateľské tímy na svete a v schopnosti odhaliť ruské tajné služby v akcii a prichytiť Kremeľ pri klamstve predstihujú aj západné tajné služby.

Investigatívny projekt Bellingcat v minulosti dokázal, že za zostrelením letu MH17 na Donbase bola ruská armáda, ktorá priviezla a odviezla raketový systém Buk na územie proruských separatistov. Ten, čo v júli 2014 zničil boeing s 298 ľuďmi na palube.

Boli to oni, čo zistili pravú identitu ruských agentov GRU, ktorí otrávili Sergeja Skripaľa. Zásadnou mierou prispeli k vyšetrovaniu vraždy čečenského azylanta v Berlíne, pri ktorej Rusko zneužilo slovenské víza, a boli to oni, čo demaskovali ruských špiónov, ktorí sa podieľali na otrave bulharských občanov.

Otrava Navaľného: stopy vedú do tajnej jednotky FSB

Vo svojom novom vyšetrovaní prinášajú vôbec prvý raz detailné informácie o smrtiacom tíme FSB, ktorý vraj stál za otravou najpopulárnejšieho ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného toto leto.

Vyšetrovanie ukazuje aj to, že pokus o zabitie Navaľného bol požehnaný z najvyšších kruhov Kremľa.

„Viem, kto ma chcel zabiť. Viem, kde žijú. Viem, kde pracujú. Poznám ich skutočné mená. Poznám ich falošné mená. Mám ich fotografie,“ reagoval na vyšetrovanie Alexej Navaľnyj.

Pomocou zozbieraných dát sa Bellingcatu podarilo spojiť augustovú otravu Navaľného s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie