Denník N

Sme stvorení na beh v zime? V horúčavách máme výhodu, v mraze však so zvieratami prehrávame

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Dobrý deň

aj keď sme všeobecne považovaní za slabších bežcov ako mnohé zvieratá, antropologické štúdie naznačujú, že minimálne v jednom dôležitom ukazovateli sme lepší ako ktorýkoľvek iný tvor na zemi.

Naše telo má jedinečnú schopnosť zvládnuť beh aj v extrémnych teplotách. Vďačíme za to hlavne našim predkom – lovcom a zberačom, ktorí sa postupne adaptovali tak, že dokázali naháňať korisť aj v horúcich letných dňoch.

Rovnako jedineční sme aj v tom, ako sa dokážeme pri behu vyrovnať s chladom. Na rozdiel od horúčav však pri mínusových teplotách rýchlejšie narazíme na vlastné limity. Pri behu v zime preto potrebujeme dodržiavať určité pravidlá. Tie sa týkajú hlavne oblečenia, obuvi a znalosti podmienok, v ktorých bežíme.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast.



Športové podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbean – RSSYouTube


Pri rozbiehaní sa v mrazivom ráne zrejme budeme tvrdiť opak, faktom je, že v porovnaní s mnohými živými tvormi máme pri behu v zime jedinečné výhody. Ešte výraznejšie to platí pri behaní v extrémnom teple.

Zaujímavé je, že v moderných dejinách sa tejto výnimočnej ľudskej vlastnosti nevenovala veľká pozornosť. Širokú verejnosť na ňu upozornil až americký autor a novinár Christopher McDougall. Ten sa vybral do mexických kaňonov, kde objavil domorodých Tarahumarov a s údivom sledoval, čoho sú schopní.

Kvôli potrave dokázali v nehostinnej krajine a pri extrémnych teplotách odbehnúť stovky kilometrov, aby uštvali jeleňa či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie