Denník N

Viac ako úspechy si cenil, že z nej vychoval slušného človeka. Shiffrinová po smrti otca prvý raz vyhrala

Shiffrinová v cieli v Courcheveli. Foto - tasr/ap
Shiffrinová v cieli v Courcheveli. Foto – tasr/ap

Jej povahu ilustruje zážitok reportéra z New York Times.

Počas pretekov Svetového pohára ste ho mohli najčastejšie vidieť s fotoaparátom, ktorým zaznamenával úspechy svojej dcéry. Jeff Shiffrin sa počas kariéry Mikaely Shiffrinovej držal trochu v ústraní a len zriedkavo sa objavil na tímovej fotografii z cieľového pódia.

Väčšinou sa totiž hrdo usmieval a snažil sa zachytiť víťazný moment do rodinného albumu. „Držal rodinu pokope a stál nohami pevne na zemi,“ spomínal na Shiffrina komentátor americkej NBC a bývalý lyžiar Steve Porino pre Denník N.

Mikaela Shiffrinová v pondelok dosiahla v obrovskom slalome v Courcheveli prvé víťazstvo po tragickej smrti svojho otca, ktorý 2. februára nečakane zomrel po páde zo strechy ich rodinného domu v Colorade.

V cieli obrovského slalomu ju premohli emócie, pred vystúpením na pódium si v slzách kľakla na kolená. Utešovali ju aj jej súperky – druhá z pretekov Federica Brignoneová aj tretia Tessa Worleyová.

„95 percent zo mňa si myslelo, že to nedokážem, ale tých päť percent zabralo v správnej chvíli,“ povedala podľa NBC dojatá Shiffrinová po tom, čo ju v cieli objala jej mama Eileen.

Petra Vlhová nedokončila prvá kolo, no stále je na čele celkového hodnotenia Svetového pohára.

Shiffrinová po rodinnej tragédii zvažovala, či vôbec chce pokračovať s lyžovaním. V rozhovore pre Sports Illustrated povedala, že by sa nemohla vrátiť len s polovičatým prístupom, pretože jej otec by to „nikdy nedovolil a nerešpektoval“.

„Keď som sa jej pýtal, či na seba tento rok bude menej tlačiť, na moje prekvapenie odpovedala: ‚V niektorých smeroch budem na seba prísnejšia.‘ Nemala tým však na mysli víťazstvá, ale hovorila o úsilí. Chce jazdiť, aby si uctila svojho otca,“ povedal nám americký komentátor Steve Porino.

Buď milá a najskôr premýšľaj

Jeff Shiffrin síce vždy chcel, aby zo seba Mikaela na svahu vydala to najlepšie, ale nikdy nebol fanatickým rodičom posadnutým športovými úspechmi svojho dieťaťa. Oveľa viac si cenil, že z Mikaely vychoval slušného človeka.

Matthew Futterman z New York Times to ilustroval na príbehu, ktorý s Mikaelou Shiffrinovou zažil tesne po zisku jej prvého olympijského zlata v Soči 2014. Novinár pozval do redakcie na spoločný obed šesť mladých športovcov vrátane lyžiarky.

Mikaela Shiffrinová mu však ako jediná začala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikaela Shiffrinová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie