Denník N

Desatoro bezpečných Vianoc: Žite v malej bubline, odporúčajú vedci aj prezidentka ľuďom

Vedci a lekári pripravili rady, ako sa majú ľudia správať počas vianočných sviatkov – či už budeme mať lockdown, alebo nie.

Prezidentka Zuzana Čaputová si do paláca pozvala vedcov a lekárov, ich spoločné vystúpenie ukazuje, že pred Vianocami je na tom Slovensko veľmi zle. Či už budeme mať lockdown, alebo nie, majú pre ľudí dôležité rady, ako zvládnuť sviatky.

Zuzana Čaputová a odborníci vystúpili deň po tom, ako vláda neprijala odporúčanie pandemickej komisie a aj ministra zdravotníctva na prísne obmedzenie pohybu čo najskôr. Bez ohľadu na to, kedy a v akej podobe vláda lockdown zavedie, experti odporúčajú pre každého z nás osobný lockdown.

Prezidentka: Dnešné opatrenia nestačia

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok stretla so zástupcami vedcov a lekárov: s biochemikom Pavlom Čekanom, riaditeľkou Biomedicínskeho centra SAV Silviou Pastorekovou, virológom Borisom Klempom, epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou či matematikom a expertom na modelovanie Richardom Kollárom.

„Opatrenia, ktoré momentálne máme, nie sú dostačujúce,“ povedala prezidentkas tým, že ľudia musia prijať sebadisciplínu a zodpovednosť za svoje správanie počas vianočných sviatkov a masívne sa nestretávať.

„Vytvorme si vlastné malé bubliny kontaktov,“ odporučila prezidentka ľuďom a vyzvala zamestnávateľov, aby ľuďom umožnili prácu z domu.

Zuzana Čaputová po rokovaní s odborníkmi ocenila pandemickú komisiu a jej návrh, aby sa čo najskôr sprísnili opatrenia v boji proti nákaze. V akej podobe ich vláda v stredu schváli, zatiaľ nie je jasné, sprísnené pravidlá však budú platiť od budúceho pondelka 21. decembra.

Prezidentka zároveň vyzvala všetky politické strany, aby nespochybňovali opatrenia proti šíreniu vírusu: „Je čas utlmiť všetky politické spory,“ povedala Čaputová.

Desatoro bezpečných Vianoc

Základom Desatora bezpečných Vianoc je, aby sa ľudia stretávali len s malou skupinou blízkych, pred stretnutím počas sviatkov sa na čas izolovali alebo sa dali otestovať.

„Teraz je čas na spolupatričnosť,“ povedal biochemik Pavol Čekan.

Vedci aj lekári zároveň ľuďom odporúčajú, aby Vianoce strávili len v kruhu najbližšej rodiny, bez nákupných ošiaľov v obchodných centrách a bez veľkých osláv: „Aby sme sviatky prežili a strávili v čo najväčšom zdraví,“ povedala epidemiologička Alexandra Bražinová.

Desatoro bezpečných Vianoc

1. Ži v bubline
Vytvorme si malú bublinu z rodiny alebo blízkych priateľov, v ktorej budú ľudia, s ktorými sa plánujeme počas sviatkov a silvestrovských osláv často stretávať.

2. Dodržuj izoláciu
Pred stretnutím s blízkymi vo svojej bubline sa pokúsme aspoň sedem dní izolovať, prípadne sa nechajme otestovať, ak je to možné.

3. Nos stále rúško
Používajme rúška a dodržiavajme dostatočný odstup vždy, keď sme v kontakte s ľuďmi mimo svojej bubliny.

4. Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu
Blízkym kontaktom s ľuďmi mimo svojej bubliny sa vyhýbajme. Ak to ide, stretávajme sa s nimi vždy vonku.

5. Používaj viac telefón
Stretnutia s rodinou a priateľmi mimo svojej bubliny vybavme cez telefón alebo ich odložme na budúci rok.

6. Separuj sa od ľudí
Vyhýbajme sa miestam, kde je veľa ľudí. Obmedzme čas strávený v obchodoch.

7. Dodržiavaj hygienu
Umývajme si ruky, používajme dezinfekciu a pravidelne vetrajme. Pri stretnutiach mimo svojej bubliny si nepodávajme ruky ani sa neobjímajme.

8. Buď aktívny
Využime každú možnosť vyjsť na slnko, aktívne sa hýbať a ísť do prírody. Ak sú tam s nami len ľudia z našej bubliny, zložme si rúško a uvoľnime sa. Budujme svoju imunitu a snažme sa aspoň na chvíľu na koronu zabudnúť.

9. Izoluj sa pri príznakoch
Pri horúčke, kašľaní, sťaženom dýchaní či strate chuti alebo čuchu sa okamžite izolujme. Následne kontaktujme lekára a dajme sa otestovať. Izolujme sa a otestujme sa aj po blízkom kontakte s infikovanou osobou.

10. Informuj blízkych
Ak sa u nás infekcia koronavírusom potvrdí, informujme o tom všetky svoje blízke kontakty v posledných dňoch. Nie je žiadna hanba infikovať sa koronavírusom, ale je hanba to tajiť.

Podľa vedcov by bolo vhodné aj masové testovanie v najviac postihnutých regiónoch. Matematik Richard Kollár ako príklad uvádza mesto Trenčín, ktoré chce v spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva posilniť testovanie.

 

Odborníci zároveň neodporúčajú, aby ľudia počas sviatkov navštívili svojich starých rodičov či blízkych v domovoch sociálnych služieb.

Vedci si zároveň uvedomujú, že zlá pandemická situácia narúša aj psychické zdravie ľudí. Neodporúčajú preto, aby ľudia trávili sviatky osamote, ale v malej skupinke rodinných príslušníkov či blízkych.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér a prezidentka sa zatiaľ nestretli

Kým prezidentka rokuje s vedcami o pandémii a jej dôsledkoch, komunikácia medzi prezidentským palácom a úradom vlády viazne.

Matovič sa s Čaputovou naposledy stretol začiatkom novembra s tým, že chce, aby sa stretávali častejšie. Odvtedy však spolu nerokovali, prezidentka Matovičov postup v boji proti pandémii minulý týždeň skritizovala. „Celý svet rieši covid, len my riešime pána premiéra,“ povedala Zuzana Čaputová.

„Musíme si vyjasniť kompetencie, prezidentka a koaličný partner spochybňujú rozhodnutia vlastnej vlády a kto na ktorej strane stojí. Treba si vyjasniť, kto je na strane Fica, Pellegriniho, Kotlebu a kto na strane zdravého rozumu,“ povedal premiér s tým, že sa chce s prezidentkou v najbližšom čase stretnúť.

Stretnutie sa však doteraz neuskutočnilo – premiér Matovič povedal, že prezidentku Čaputovú o stretnutie žiadal, ale odpoveď bola „zvláštna“. „Prosil som o urýchlené stretnutie, tá odpoveď prišla taká, že sme sa nestretli,“ povedal po minulotýždňovom návrate z Bruselu.

Premiér Igor Matovič sa od minulého piatka nepostavil pred médiá a zatiaľ nevysvetlil, v akom režime bude Slovensko fungovať počas vianočných sviatkov. Nateraz je známe len to, že od 21. decembra budú platiť prísnejšie opatrenia, v hre je aj zákaz vychádzania. O prísnejších opatreniach bude vláda informovať po stredajšom zasadnutí.

S vedcami sa prezidentka stretáva pravidelne

Prezidentka sa s odborníkmi na pandémiu nestretla prvý raz – s vedcami rokovala už aj pred prvým kolom celoplošného testovania na konci októbra. Zuzana Čaputová vtedy varovala, aby sa plošným testovaním neohrozilo fungovanie nemocníc.

„Najdôležitejším opatrením na riešenie krízy je dôvera ľudí. Preto považujem za veľmi dôležité v rámci budovania dôvery aj jej udržania, aby sme počúvali hlas vedcov, odborníkov, lekárov,“ povedala prezidentka koncom októbra.

Vedci zároveň pripomenuli, aby vláda nevydávala plošné testovanie za jedinú alternatívu lockdownu.

Vedci v spoločnom vyhlásení varovali vládu a premiéra Igora Matoviča: „Dôvera verejnosti môže byť významne ohrozená, ak bude celoštátne plošné testovanie systematicky interpretované ako jediná alternatíva k ešte výraznejším obmedzeniam mobility a cesta k rýchlemu uvoľňovaniu opatrení, pričom následne tieto očakávania nebudú môcť byť naplnené.“

Vedci sa vo vyhlásení explicitne nezastali plošného testovania antigénovými testmi. Antigénové testy vedci nezavrhujú, no navrhujú, aby sa využili na testovanie lokálnych ohnísk – na čo sú aj podľa výrobcov určené.

Denník N zverejnil Desatoro bezpečných Vianoc vo viacerých formátoch. Ľudia tak môžu rady odborníkov o tom, ako sa majú správať počas vianočných sviatkov, jednoducho zdieľať na sociálnych sieťach či vytlačiť pre kolegov a známych. Stiahnuť vhodný formát tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Zuzana Čaputová

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie