Denník N

Ľudia z Červeného Kameňa spravili rojnicu a hľadeli, či parašutisti nevisia na stromoch

Milan Barka, ktorý, ako prvý volal linku 112. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Barka, ktorý, ako prvý volal linku 112. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia odložili prácu a išli hneď pomáhať pri záchranárskych prácach.

Približne sedem hodín po tragickej leteckej nehode v Červenom Kameni sedia desiati muži v miestnej krčme. Rozprávajú o poľovačkách, jeleňoch, lacných paradajkách, popíjajú. Zrazu krčma stíchne. Hlásateľ ohlásil informácie o leteckom nešťastí…

„Sedem mŕtvych, z toho štyria piloti a traja parašutisti,“ minister vnútra Robert Kaliňák opisuje zrážku lietadiel, v ktorých bolo 38 civilných parašutistov z klubov z celého Slovenska, jeden z Česka (zachránil sa).

Parašutista: Vyskočil som medzi poslednými. Padal som pár sekúnd,
vyhýbal som sa troskám (
autor: Martina Pažitková)

„Prepnite. Boli pri nehode, natáčali to tam, prepnite rýchlo,“ vyzval Kamenčan a v televízore sa objavil okamžite nový program. Krčma znovu stíchla.

Záchranári boli zdrvení

Desiatky hasičov záchranárov postávali v skupinách pri miestnom futbalovom ihrisku. Na otázky neodpovedali. Sklonili hlavy dolu a bolo na nich vidno, že to, čo videli, muselo byť strašné.

„Je to veľmi čerstvé. Vieme, čo sa stalo, ale teraz o tom nemôžeme hovoriť,“ povedal muž s reflexnou vestou s nápisom Letecké nehody – vyšetrovateľ.

„Asi padli rýchlo a kolmo, lebo les nebol dosekaný,“ hovorí mladý hasič a zmĺkne.

 Trosky jedného z havarovaných lietadiel. Foto N - Tomáš Benedikovič
Trosky jedného z havarovaných lietadiel. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako keď zhadzovali letáky

Červený Kameň je obec s vyše 600 obyvateľmi. Kamenčania postávali krátko po nehode pred domami, pozerali sa do diaľky niekde za okolité kopce. Očití svedkovia opisovali, ako sa lietadlá zrazili.

Milan Barka z neďalekej Lednice telefonoval na núdzové číslo 112 prvý. „Videl som, ako sa zrazili lietadlá,“ povedal do slúchadla. Prepojili ho do Trenčína, ale tam nikto nezdvíhal. „Volal som na 112-ku ešte raz. Už mi to potom potvrdili,“ hovorí pri skleníku a ukazuje nad kopec, kde sa lietadlá zrazili.

Video: Jeden volal 112, druhý hasil medzi prvými
autor: Martina Pažitková

Bývalý starosta obce ráno oberal paradajky a papriku. Počul hučať lietadlá, a potom ich aj zbadal. Leteli smerom nad Červený Kameň. „Leteli za sebou. Mohlo to byť vo výške kilometer. Potom zadné lietadlo narazilo do predného. Kusy lietadla padali, ako kedysi, keď zhadzovali letáky. Jedno krídlo malo kratšie. Ešte chvíľu hučali. Čakal som na výbuch, ale potom už bolo len ticho.“

Mladý muž vo dvore dodáva informáciu z tretej ruky. Kamarát má kamaráta, a ten má kamarátku. „Jej priateľ bol v lietadle a prežil. Vraj pocítil niečo ako vzdušný vír. Zdvihlo lietadlo a vtedy sa zrazili.“

Padáky viseli na stromoch

Jozef Buček, dobrovoľný hasič z Červeného Kameňa, bol pri havarovaných lietadlách medzi prvými. Stál pri rodičovskom dome a počul hučanie lietadiel. Myslel si, že letí americký Hercules. Potom začul ranu.

„Videl som dym na horizonte. Zobral som terénne auto a v dedine som sa dozvedel, že padlo lietadlo. Najprv sa hovorilo len o jednom.“

Hasiči, lekári a on na terénnom aute vyrazili na miesto nehody. Sanitka v ťažkom teréne nemohla prejsť, tak zobral lekárov a záchranárske veci k sebe, a pokračovali.

„Na lúke už bol vrtuľník a parašutisti. Boli dotrhaní pravdepodobne od stromov a v šoku. Neďaleko jeden mŕtvy. Bolo to strašné,“ opisuje miesto neďaleko nehody.

Padáky viseli zachytené na stromoch. Vbehli do hory a videli horiaci vrak. Len kus kabíny pripomínal lietadlo. Inak hŕba trosiek. Pilotovi sa už pomôcť nedalo. Hasiči zahasili vrak lietadla a ostatní hľadali okolo.

Jozef Buček, dobrovoľný hasič z Červeného Kameňa, je aj na fotkách z miesta tragédie krátko po páde lietadiel. Foto – TASR
Lednica, 20.8. 2015. Jozef, ktorý, ktorý pomáhal pri katastrofe. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef, ktorý tiež pomáhal pri katastrofe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vtedy už prichádzali aj ľudia z dediny. „Urobili sme rojnicu a prehľadávali sme les. Pozerali sme aj na stromy, či tam nejakí nevisia. Nenašli sme už nikoho, len padák s prilbou zavesený na strome,“ pokračoval.

Jozef Buček išiel aj k druhému vraku. Tvrdí, že na sto štvorcových metroch boli už len trosky. Na jednom mieste krídlo, inde trup, a všade bolo cítiť benzín.

Myslel si, že spadnú do dediny

Nehodu videli aj ďalší miestni. „Myslel som si, že letí na mňa. Kričal som na družku,“ opísal štvrtkové ráno muž pred krčmou. Pracoval v záhrade a zbadal, že dve lietadlá letia veľmi blízko seba. Zaujalo ho to natoľko, že nechal prácu a pozoroval, čo sa deje.

„Zrazu puf. Zrazili sa. Jedno do jednej strany, druhé sa dostalo do vývrtky. Parašutisti rýchlo vyskakovali, otvárali sa im padáky, niektorí len padali,“ povedal.

„Družke to pripomenulo strašnú nehodu. Syn jej zahynul v lietadle pri návrate vojakov z Kosova,“ dodal a odišiel.

Miestny rozhlas zahral Kulyho hit „ak chceš zabudnúť, tak zabudni“ a obecný úrad informoval o problémoch s elektrickým vedením. Ľudia v krčme ďalej rozoberali ako a prečo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie