Denník N

Má podobný vývoj ako Slovensko. V Holandsku sa začal tvrdý vianočný lockdown

Holanďania môžu robiť predvianočné nákupy osobne do utorka. Foto - TASR/AP
Holanďania môžu robiť predvianočné nákupy osobne do utorka. Foto – TASR/AP

Zatvárajú sa obchody aj školy, odporúča sa robiť z domu. Holanďania lockdown skôr podporujú.

Keď sa holandský premiér v televíznom prejave prihovorí národu, ide o výnimočnú vec. Podľa novinára Woutera van Loona sa tak stalo naposledy v roku 1973, v marci tohto roka a včera.

„To naznačuje, že máme problém,“ povedal novinár z denníka NRC Handelsblad, ktorý sa venuje pandémii.

Premiér Mark Rutte v pondelok večer zo svojej pracovne v Haagu oznámil Holanďanom, že tohtoročné Vianoce prežijú v lockdowne. Ten platí od utorka 15. decembra do 19. januára, celkovo päť týždňov.

Za ten čas budú zatvorené obchody, ktoré nepredávajú nevyhnutný tovar, či holičstvá a všetky školy vrátane škôlok. Každý, kto môže, by mal robiť z domu, verejnú dopravu odporúčajú využívať iba v nevyhnutných prípadoch a do polovice marca radia neplánovať si žiadne cesty do zahraničia.

Vláda zároveň odporúča návštevy maximálne dvoch ľudí denne okrem detí, od 24. do 26. decembra môžu prísť na návštevu tri cudzie osoby.

Situácia v Holandsku je na papieri veľmi podobná tej na Slovensku. Ako si všimli analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu, holandská krivka nových prípadov sa veľmi podobá na slovenskú. V októbri stúpala, potom klesala, no posledné týždne ide znova nebezpečne nahor.

Aj na Slovensku sa posledné dni hovorí o tvrdom lockdowne, na ktorý vyzývajú vedci aj pandemická komisia, no vláda o ňom ešte nerozhodla.

V jednej veci je však Holandsko na tom lepšie ako Slovensko. Počet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie