Denník N

Čo je Kultúrna udalosť roka 2020? Odpovedajú Pauhofová, Roth, Kirschner, Milanová a ďalší

Vyše sto ľudí z kultúrnej scény sa zapojilo do ankety Denníka N.

Koloman Kertész Bagala
vydavateľ

Pre mňa je kultúrnou udalosťou roka každý čitateľ, návštevník divadla, galérie, koncertu či kultúrnych podujatí, ktorý svojich obľúbených umelcov neposlal vykladať regály. Ďakujem.

Balla
spisovateľ

Tento rok získali Nové Zámky titul Mesto kultúry, ale namiesto kultúry máme pandémiu. Ľudia prepadajú skepse a mnohé z toho, čo malo byť, nebolo. No v rámci toho, čo bolo, tu v auguste vystúpil spevák Ran Nir, spoluzakladateľ skupiny Asaf Avidan and the Mojos, a znelo to raz ako Cohen, inokedy vraj ako Cave – podľa mňa nie – no súhrnne ma koncert presvedčil, a tak som si povedal, dobre, toto je môj veľmi subjektívny kultúrny zážitok roka. Lenže nebol, lebo potom som počul album Puntičkár zoskupenia Drť s Mišom Kaščákom. Puntičkár je trochu ako Naked city od Johna Zorna, najmä vďaka saxofónu skladateľa Mira Tótha, Kaščák fascinujúco deklamuje idiotské výroky eštebáka Alojza Lorenza, hudba sa valí a po necelej polhodine je koniec. Tak až táto polhodina je ten zážitok, pomyslel som si. Ale nebol. Narazil som na aktuálne cédečko (odporné slovo) kapelky Darkness Positive. Ako to tí chlapci z Martina robia, že to robia takto svetovo? Toto je udalosť, uzavrel som, a vzápätí vyšlo nové AC/DC a je konečne zasa ako staré, a to som ešte vôbec nehovoril o literatúre, prečo?

Július Barczi
riaditeľ SOGA

Víkendy sa zliali dokopy s pracovnými dňami a jar zostala nepovšimnutá rovnako ako tohtoročný prvý sneh. Jedno také ráno, kedy som nevedel, či je vlastne pondelok alebo sobota, mi zavolala Anna Daučíková. Chcel som jej zablahoželať k jej výstave, ktorú mala v SNG, a tak sa mi naskytla príležitosť urobiť to osobne – do telefónu. Skvelá výstava skvelej umelkyne. A potom to prišlo… Ani Anna Daučíková, ani Hviezdoslav, ani Táňa Pauhofová či Ľudovít Fulla však nestačia na to, aby politici a verejnosť pochopili význam kultúry, ktorej potrebu (asi iba podvedome) cítia každý deň. Úplne prirodzená požiadavka normálne (!) pracujúcich ľudí v kultúre, platiacich dane a hlavne tvoriacich hodnoty pre tento štát a národ, aby im kompetentné úrady poskytli pomoc, sa pretavila do mesiace trvajúceho happeningu vysvetľovania, načo a pre koho je kultúra a tí, čo ju tvoria. Toto považujem za zásadnú udalosť v kultúre, ktorá by jej mohla pomôcť, ale…

Zuzana Bartošová
Ústav dejín umenia SAV

Autorské bytové predstavenie Jána Sedala: Vyplním šaty své tělem svým, ktoré uviedol Terén, tretia scéna Centra experimentálneho divadla v Brne. Rodák z Bratislavy, dlhodobo pôsobiaci na českých divadelných scénach, v tomto jedinečnom projekte predstavil bravúrnosť svojho hereckého umenia. Jeho pohyb na hranici fyzických možností vyjadril hĺbku existenciálneho posolstva o to silnejšie, že sám v tomto roku niekoľko mesiacov bojoval na hranici života a smrti.

Palo Bálik
grafický dizajnér, typograf

Nová koncepcia Národnej ceny za dizajn, vďaka ktorej sa slovenský grafický dizajn ocitol v 21. storočí. Rozhodnutie Nadácie Tatra banky finančne oceniť tento krízový rok nielen laureátov, ale aj ostatných nominovaných. Projekt Galéria DOMA občianskeho združenia Štokovec, ktoré v časoch začínajúcej pandémie zapožičalo obyvateľom Banskej Štiavnice a blízkeho okolia pre potešenie diela renomovaných výtvarníkov, ktoré vznikli počas ich rezidenčných pobytov a sympózií.

Judit Bárdos
herečka

Album Morena od Andrey Bučkovej a Dominiky Kavaschovej. Úprimná, vtipná výpoveď s veľkým nadhľadom a so skvelou hudbou. Odporúčam!

Michaela Bednárová
módna dizajnérka Puojd

Osobne ma najviac potešil projekt Kino doma, konečne som mala čas na pravidelnú „návštevu“ kina a s radosťou som si kupovala vstupenky cez môj obľúbený filmový klub Kina Iskra Kežmarok. Dúfam, že možnosti online kina v nejakej podobe ostanú možné aj do budúcna.

Marián „Bene“ Benkovič
rapper

Tento rok to kultúra mala ťažké, ale však kto nie. Väčšinu diel som zažíval doma, či už knihy, ktorých vyšlo veľa skvelých, hudba taktiež, nestačil som streamovať, k tomu milión filmov a seriálov. Kultúra sa diala v našich domovoch, ktoré tento rok boli aj našimi klubmi, galériami, divadlami, všetkým. O to viac ma potešilo, že sa Erikovi Šillemu podarila naozajstná offline výstava In medias rez!. Mám tú česť pokladať Erika za kamaráta, a tým pádom vidieť tvorbu niektorých obrazov; viem, ako mu na tom záleží, ako rieši detaily a koľko premýšľa nad jednotlivými maličkosťami, a práve toto všetko vidno vo výbere jeho tohtoročných prác, ktorý si môžete pozrieť v galérii White & Weiss Contemporary Art. Takže ak jedna vec, tak Erik a jeho výstava, ale inak sú to všetci ľudia z kultúry, ktorí napriek okolnostiam to nevzdávajú a robia všetko preto, aby aj v ďalších rokoch mohli vznikať na Slovensku skvelé veci. Ďakujem!

Jana Beňová
spisovateľka

Minulú jar ma veľmi zaujala kniha Tiziana Terzaniho Povedal mi veštec. Teraz som dočítala Šeptuchy Aleny Sabuchovej. Objavenie tenkého vlákna, ktoré spája (a hojdá) tieto dve knižky, bolo pre mňa kultúrnou udalosťou tohto roku.

Maroš Berák
filmový režisér a producent

Výstava Andreja Reisera Tajomný Hamburg 70. rokov v žilinskej SOHO1 Gallery. Fotografie z čias, keď bolo umenie mágiou, a nie občianskym aktivizmom.

Gábor Bindics
kultúrny manažér

Za kultúrnu udalosť roka považujem to, že sme objavili, akú dôležitú úlohu zohráva kultúra v našich životoch. V časoch, keď nemôžeme chodiť do divadla, kina, keď sa rušia festivaly, si zrazu oveľa viac uvedomujeme, aké podstatné sú pre nás. Pandémia možno kultúru sčasti položila na kolená, no zároveň nám ukázala, že kultúra nie je len marginálna vec, ale že sa priamo dotýka väčšiny z nás.

Za najdôležitejšiu domácu udalosť považujem otvorenie Kultúrneho centra Kláštor v Rožňave. Ukazuje životaschopnosť lokálnych komunít a zároveň nastoľuje výborný trend v regiónoch.

Zuzana Bodnárová
Banská St a nica

Kovidovou udalosťou, ktorá totálne preformátovala plány azda každej (nielen) kultúrnej organizácie, sme žili aj my tu v Banskej Štiavnici. Obmedzili sme cestovanie na minimum a kultúru-umenie sme konzumovali zo spomienok, archívov, lokálnych zdrojov, online streamov. Dúfam, že táto absencia živého kontaktu v nás vytvorí pozitívny „absťák“ po kultúre a umení a v roku 2021 sa už osobne v plnom nasadení pustíme do umeleckej konzumácie naplno a s o to väčším apetítom. Popri tom všetkom za najväčšie udalosti považujem konkurzy na dôležité kultúrne (nielen riaditeľské) pozície, počnúc Galériou mesta Bratislavy a končiac Slovenským banským múzeom. Práve ich transparentnosť a obsadenie progresívnymi osobami dáva nádej do budúcnosti, ktorá je aj v našom odbore plná výziev.

Andrea Bučko
hudobníčka

Teším sa aj z toho, že napriek pandémii vznikli za komplikovaných podmienok aj silné inscenácie v SND – Hriech/Její pastorkyňa, Milada… A nedávno som objavila vďaka streamom aj Masterpiece Slávy Daubnerovej, na ktorý dúfam budem mať možnosť ísť čoskoro aj naživo.

Tomáš „Yxo“ Dohňanský
hudobník

Za kultúrnu udalosť roka považujem to, že sa aj v tejto neprajnej dobe umelci na celom svete neodmlčali a našli spôsob, ako sa dostať k fanúšikom. Aj táto situácia ukazuje, ako je kultúra potrebná, pretože bez krásy umenia by bol náš svet už dávno minulosťou. Prajem všetkým ľuďom čo najviac živej kultúry v roku 2021.

Peter Dubecký
riaditeľ Slovenského filmového ústavu

David Kollar live: Punk je hneď! V roku kultúrneho a spoločenského covidového „útlaku“ bolo skvelé vidieť a počuť výborný režijný a scenáristický filmový debut Juraja Šlauku Punk je hneď! so živým hudobným koncertom/sprievodom gitaristu Davida Kollára, ktorý je zároveň autorom hudby. Zažil som to v amfiteátri v Banskej Štiavnici počas 4 živlov a bolo to úžasné. Vďaka novej minimalistickej hudbe Kollara som videl iný film a myslím, že ešte lepší. Ale spomenúť musím aj dve ďalšie udalosti: zdigitalizované Satanské tango Belu Tarra v kine Lumiére – 7,5 hodiny sme síce strávili v rúšku, no nič to neubralo na tomto zásadnom monumentálnom diele; a Služobníci Ivana Ostrochovského. O nich budeme ešte veľa počuť. Oba filmy sú čiernobiele filmy a zrejme to sedí – veď nežijeme veľmi farebnú dobu.

Dušan Dušek
spisovateľ

Ocitli sme sa v akejsi nehybnosti, až anestéze, lebo nečas pandémie, karantény a únavy nežičí takmer nijakým udalostiam. Napriek tomu – zjavujú sa. Vynárajú sa zo sústavnej a sústredenej práce konkrétnych ľudí a inštitúcií, ich hlbokej oddanosti svojmu poslaniu. V knižnom svete sú pre mňa takýmito udalosťami: 1. Kniha o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2020

Kultúra

Teraz najčítanejšie