Denník N

Kisku poslali na operáciu v Česku lekári, poisťovne ju hradia aj iným

Prezident Andrej Kiska po operácii v Plzni. Foto - Facebook Andreja Kisku
Prezident Andrej Kiska po operácii v Plzni. Foto – Facebook Andreja Kisku

Prezident Andrej Kiska má problémy s bedrovým kĺbom, lekári z vládnej nemocnice ho poslali na operáciu do Česka. Zákrok platila poisťovňa, Dôvera tvrdí, že to nie je prvý prípad ani pri rovnakej operácii, akú podstúpil Kiska. V Plzni majú špeciálnu metódu z USA.

Ešte pred necelým mesiacom vyzeral prezident Andrej Kiska zdravý, v jeho prejave na tlačovke, ani v chôdzi nebolo vidieť bolesť. Vo štvrtok ráno jeho kancelária náhle oznámila, že prezidentovi budú ešte v ten deň predpoludním operovať bedrový kĺb v narkóze. A nie na Slovensku, ale v českej Plzni.

Kiska slovenské zdravotníctvo kritizoval už v prezidentskej kampani, v marci sa stretol s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (Smer), aby mu vytkol, že nevidí žiadne opatrenia a zlepšenie zdravotníctva.

Pre českých lekárov sa však nerozhodol Kiska, ale jeho lekári, oznámila ráno prezidentská kancelária. Nemocnica sv. Michala, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Prezidentovi odporučili, aby ho operovali na špecializovanom zahraničnom pracovisku, aké je v Plzni. Odporučili miniinvazívny zákrok endoskopickou technikou, ktorý sa síce robí v narkóze, je však výrazne šetrnejší ako bežný chirurgický zákrok.

„Operáciu schválila a hradí zdravotná poisťovňa,“ povedal Roman Krpelan z tlačového odboru prezidentovej kancelárie. Poisťovňa Dôvera vysvetľuje, že zahraničnú liečbu preplácajú, ak ju odporučia slovenskí lekári. Ak ju chce pacient sám, musí zaplatiť rozdiel v cene, ak sú náklady v zahraničí vyššie.

Aké má Slovensko skúsenosti

V Nemocnici sv. Michala takýto zákrok nerobia. Podľa informácií Denníka N by prezidenta podobným postupom endoskopicky vedeli operovať minimálne v jednej ďalšej slovenskej nemocnici.

Všeobecná zdravotná poisťovňa však tvrdí, že na Slovensku nie je špecializované pracovisko s dostatočnou odbornou skúsenosťou, ktoré by takto operovalo. A v takých prípadoch podobné žiadosti pacientom schvaľuje a prepláca.

Za posledné dva roky takto štátna poisťovňa odobrila liečbu bedrového kĺbu v zahraničí siedmim ľuďom. Išlo o opätovnú výmenu kĺbu, komplikácie a pokračovania liečby, teda trochu iné prípady ako ten prezidentov.

Súkromná Dôvera v minulosti preplácala aj rovnaký zákrok, aký absolvoval vo štvrtok prezident.

Kiskovi bedrový kĺb nemenili, postup, ktorým ho operovali, sa používa napríklad pri odstraňovaní výrastkov v kĺbe.

Prezident ešte v zime lyžoval bez bolestí, potom sa mu stav zhoršil. „Mal bolesť aj v pokoji, konzervatívna liečba trvala niekoľko mesiacov, ale nezabrala,“ hovorí Krpelan. Z nemocnice by mal  prezident odísť už v sobotu.

Ešte z nemocničného lôžka krátko po prebratí sa z narkózy Kiska kondoloval obetiam štvrtkovej leteckej tragédie, pri ktorej zomreli siedmi ľudia.

V Plzni majú metódu z USA

Český lekár Petr Zeman, ktorý Kisku operoval, hovorí, že výmena kĺbu zatiaľ nebola nutná. Keby ho však neošetrili, v budúcnosti by sa tomu nevyhol, informoval portál eurozpravy.cz. Operácia mala podľa neho zbaviť prezidenta bolesti a vrátiť ho čo najskôr do bežnej dennej záťaže.

V Plzni sa podľa portálu tomuto typu operácie venujú už desať rokov, ročne spravia sedemdesiat až sto operácií a medzi pacientmi majú aj špičkových športovcov. Metódu priniesol v roku 2006 zo Spojených štátov lekár Petr Nepraš, ktorý Kisku tiež operoval. Metódu sa v Plzni podľa Eurozpravy.cz učia lekári z celej strednej a východnej Európy.

Andrej Kiska s českým prezidentom Milošom Zemanom pred rokom. Teraz bude oporu potrebovať Kiska. Foto - TASR
Andrej Kiska s českým prezidentom Milošom Zemanom pred rokom. Teraz bude oporu potrebovať Kiska. Foto – TASR

Schustera operovali v zahraničí, Dzurindu a Gašparoviča doma

V zahraničí pred pätnástimi rokmi operovali aj prezidenta Rudolfa Schustera. Prasknuté hrubé črevo mu pôvodne operovali v nemocnici ministerstva vnútra, no po druhej operácii mu lekári našli v brušnej dutine mikroorganizmy, na ktoré nezabrali ani antibiotiká. Odborníci predpokladali, že za to mohla hygiena v nemocnici.

Keď mu už slovenskí lekári nevedeli pomôcť, zachránili ho po prevoze do rakúskeho Innsbrucku. Schuster potom hovoril, že nemá až takú dôveru nechať sa operovať na Slovensku. Stotisíceurovú liečbu v Rakúsku vtedy preplatila poisťovňa.

V roku 2006 musel pod nôž aj vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda. Pri lyžovačke si zlomil nohu, po prevoze z Oščadnice ho v bratislavskej ružinovskej nemocnici operoval chirurg Peter Šimko. Ten istý lekár pred štyrmi rokmi menil bedrový kĺb vtedajšiemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, vlani zase operoval odtrhnutú achilovku Robertovi Ficovi. Premiér sa zranil počas futbalového zápasu v Košiciach, keď jeho mužstvo nastúpilo proti Mladým sociálnym demokratom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie