Denník N

Plánovaná reforma školstva vyvolala v maďarskej menšine obavu z rušenia škôl

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na návšteve základnej školy v Bošanoch v okrese Partizánske. Foto - TASR
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na návšteve základnej školy v Bošanoch v okrese Partizánske. Foto – TASR

Plán ministerstva školstva na racionalizáciu siete škôl vyvolal u maďarskej menšiny veľký rozruch a maďarské strany začali hovoriť o likvidácii škôl. Odborné organizácie menšín však určitý spôsob optimalizácie takisto považujú za nevyhnutný.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ohlásil svoj reformný plán školstva v prvej polovici novembra. Plán pozostáva z dvanástich bodov, medzi ktorými je aj optimalizácia, teda zlučovanie škôl pod väčšie celky.

O plánoch ministerstva vo veci racionalizácie školskej siete sa hovorilo aj skôr. Gröhling už v lete zdôrazňoval, že optimalizácia patrí medzi priority jeho ministerstva.

„Je to o tom, aby sme vedeli lepšie zaplatiť učiteľov, aby sme vedeli lepšie vybaviť školy, aby každá škola mala jedáleň, knižnicu či telocvičňu, a na to by mali byť používané ušetrené financie,“ vysvetľoval minister. Dodal, že sa proces racionalizácie nemôže týkať málotriedok a škôl, kde v dosahu šiestich kilometrov nie je iná škola.

V novembri hovoril aj o tom, že školám, ktoré majú menej než 300 žiakov, by mohli postupne znižovať kompenzačné príspevky vyplácané ministerstvom nad rámec normatívneho financovania. Jeho slová vyvolali u predstaviteľov maďarskej menšiny paniku.

Obávajú sa likvidácie škôl

Problém s nízkym počtom žiakov sa vo zvýšenej miere týka národnostných škôl, pri ktorých vzbudzuje každý návrh na znižovanie počtu škôl veľké obavy. Tieto obavy vychádzajú aj z historických skúseností z obdobia po druhej svetovej vojne, keď všetky národnostné školy na Slovensku na niekoľko rokov zatvorili, ale aj z obdobia 90. rokov, keď vlády Vladimíra Mečiara ohrozovali existenciu menšinových škôl.

Zachovanie maďarskej školy v každej jednej obci na južnom Slovensku, kde bývajú Maďari, je stálou súčasťou programov menšinových strán a centrálnou otázkou menšinovej politiky na celoštátnej i miestnej úrovni.

Na plán ministerstva o optimalizácii ihneď reagovali maďarské strany, ktoré tvrdia, že odňatie možnosti dofinancovania škôl s počtom žiakov menej než 300 by bolo pre národnostné školstvo likvidačné. Podľa hnutia Spolupatričnosť by to znamenalo zánik 90 percent maďarských škôl. Politici Mosta sa obávajú najmä toho, že sa na národnostné školy budú vzťahovať rovnaké pravidlá ako na ostatné inštitúcie, pričom si vzdelávanie v menšinovom jazyku vyžaduje špecifický prístup.

Ministerstvo: Panika je neopodstatnená

Ministerstvo na obavy maďarských strán reagovalo vyhlásením,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie