Denník N

Desatoro bezpečných Vianoc

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je v poriadku, keď tentokrát nedodržíme všetky zvyky a urobíme si iné Vianoce. Aby sme ich prežili v zdraví, čo najviac zúžme okruh ľudí, s ktorými sviatky strávime. 

Autorka je epidemiologička

Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov Veda pomáha pripravila odporúčania pre verejnosť, ktorých dodržiavanie napomôže prežitie nadchádzajúcich sviatkov v čo najlepšom zdraví.

Vianočné sviatky a koniec roka sa blížia a epidemiologická situácia na Slovensku je alarmujúca. Napriek obmedzeniam, ktoré nám dlhodobo zasahujú do života, neustále narastá počet chorých a obetí, ale aj počet odložených operácií. Zdravotníci sú už vyčerpaní. Koronavírus ničí aj našu ekonomiku, oberá rodiny o príjem a deti o vzdelanie.

Náš boj s vírusom bude úspešný len vtedy, ak spoločne zamedzíme vírusu, aby sa medzi nami šíril. Koronavírus môžeme poraziť len pred bránami nemocníc, nie v nich. K spomaleniu šírenia vírusu počas obdobia Vianoc a Nového roka pomôžeme, ak dodržíme tieto kroky, ktoré ako vedci a odborníci všetkým odporúčame:

1. Ži v bubline

Vytvorme si malú bublinu z rodiny alebo blízkych priateľov, v ktorej budú ľudia, s ktorými sa plánujeme počas sviatkov a silvestrovských osláv často stretávať.

Úplne ideálne by bolo, keby sme strávili sviatky s tými, s ktorými sme dlhodobo v spoločnej domácnosti. To je pre mnohých ľudí nepredstaviteľné, sme zvyknutí cez Vianoce a na Silvestra navštevovať príbuzných a známych. Tento rok je však celý zvláštny, iný. Je preto v poriadku, keď tentokrát nedodržíme všetky zvyky a urobíme si iné Vianoce. Aby sme ich prežili v zdraví, čo najviac zúžme okruh ľudí, s ktorými sviatky strávime.

2. Dodržuj izoláciu

Pred stretnutím s blízkymi vo svojej bubline sa pokúsme aspoň 7 dní izolovať, prípadne sa, ak je to možné, nechajme otestovať.

Ak sa rozhodneme cez sviatky stretnúť s blízkymi a stráviť s nimi čas, aspoň týždeň pred príchodom k nim sa snažme izolovať, nechodiť po obchodoch, nestretávať sa s inými ľuďmi, prípadne sa dajme otestovať a navštívme blízkych len s negatívnym výsledkom. Znížime tým riziko, že svojim príbuzným prinesieme vírus ako neželaný darček.

3. Nos stále rúško

Používajme rúška a dodržiavajme dostatočný odstup vždy, keď sme v kontakte s ľuďmi mimo svojej bubliny.

Pri stretávaní sa s cudzími ľuďmi majme stále nasadené rúško, ktoré prekrýva nos aj ústa, a zachovávajme fyzický odstup aspoň dva metre. Ak by sme sa ocitli v prítomnosti infikovaného človeka, výrazne tak znižujeme riziko, že sa nakazíme.

4. Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu

Blízkym kontaktom s ľuďmi mimo svojej bubliny sa vyhýbajme. Stretávajme sa s nimi vždy, keď to ide, vonku.

Stretávanie sa vo vonkajších priestoroch, na čerstvom vzduchu, ešte viac prispieva k minimalizácii rizika nákazy. Prúdenie vzduchu rozptýli prípadné vírusové častice.

5. Používaj viac telefón

Stretnutia s rodinou a priateľmi mimo svojej bubliny vybavme cez telefón alebo ich odložme na budúci rok.

Aj keď sme možno zvyknutí robiť cez sviatky veľké stretnutia so širokou rodinou či známymi, tento rok sa ich zrieknime. Neznamená to však, že nemáme komunikovať. Namiesto osobného stretnutia im tento rok zavoláme, pri videohovore môžeme dokonca spoločne stráviť príjemné posedenie.

6. Separuj sa od ľudí

Vyhýbajme sa miestam, kde je veľa ľudí. Obmedzme čas strávený v obchodoch.

Naozaj nie je potrebné, aby sme na tieto sviatky mali nakúpené všetko tak ako inokedy. Ide o to prežiť ich, neinfikovať sa a neinfikovať druhých. Miestam, ako sú obchody a obchodné domy, je najlepšie sa vyhnúť, je to ideálne prostredie na šírenie infekcie.

7. Dodržiavaj hygienu

Umývajme si ruky, používajme dezinfekciu a pravidelne vetrajme. Pri stretnutiach mimo svoju bublinu si nepodávajme ruky ani sa neobjímajme.

Okrem dôsledného nosenia rúšok a dodržiavania odstupu od iných ľudí nezabúdajme ani na časté umývanie či dezinfikovanie rúk. Fyzický kontakt s blízkymi ľuďmi, ako je objatie, bozk, podanie rúk, je pre nás síce veľmi prirodzený a príjemný, teraz sa mu však vyhýbajme – pokiaľ samozrejme nejde o členov našej spoločnej domácnosti.

Vetranie je veľmi dôležitý spôsob, ako znížiť riziko infikovania sa v spoločných priestoroch, kde sa nachádzajú okrem nás aj iní ľudia – prúdením vzduchu rozptýlime vírusové častice v priestore.

8. Buď aktívny

Využime každú možnosť vyjsť na slnko, aktívne sa hýbať a ísť do prírody. Ak sú tam s nami len ľudia z našej bubliny, zložme si rúško a uvoľnime sa. Budujme svoju imunitu a snažme sa aspoň na chvíľu na koronu zabudnúť.

Odporúčania znižovať kontakty s inými ľuďmi rozhodne neznamenajú, že máme sedieť zavretí doma. Naopak, pobyt na čerstvom vzduchu, na slnku, v prírode, môže naše zdravie a pocit pohody len posilniť. Nemôžeme si síce dopriať väčšie stretnutia, vykompenzujme si to však prechádzkami a pohybom. Neinfikovať sa je dôležité pre našu telesnú schránku, je však dobré prežiť sviatky aj v dobrom duševnom zdraví. Prechádzky a šport v rámci možností nám v tom môžu len pomôcť.

9. Izoluj sa pri príznakoch

Pri horúčke, kašľaní, sťaženom dýchaní či strate chuti alebo čuchu sa okamžite izolujme. Následne kontaktujme lekára a dajme sa otestovať. Izolujme sa a otestujme aj po blízkom kontakte s infikovanou osobou.

Pri akýchkoľvek príznakoch infekčného ochorenia platí, že sa máme izolovať, pri infekcii covidom-19 obzvlášť, pretože sa snažíme spomaliť jej šírenie medzi ľuďmi. Je dôležité si pripomenúť, že je potrebné sa izolovať hneď od prejavu príznakov či od momentu podozrenia, že sme sa infikovali, nie až po tom, čo sa dozvieme výsledok.

10. Informuj blízkych

Ak sa u nás infekcia koronavírusom potvrdí, informujme o tom všetky naše blízke kontakty v posledných dňoch. Nie je žiadna hanba infikovať sa koronavírusom, ale je hanba to tajiť.

Mnohí z nás už ochorením covid-19 prešli, každý sa môže infikovať. Nie je vhodné ani potrebné toto ochorenie tajiť. Ak sa niekto dozvie, že je infikovaný, je veľmi dôležité dať o tom vedieť všetkým, s ktorými bol v kontakte posledné dni pred výsledkom testu. Predídeme tým tomu, aby prípadní bezpríznakoví nosiči vírusu šírili ochorenie ďalej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie