Denník N

O tom, aký silný bude Biden, rozhodne Georgia. Republikáni sa boja Trumpovho paradoxu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Zbor voliteľov už potvrdil, že Joe Biden nahradí v Bielom dome Donalda Trumpa. O tom, akým silným prezidentom bude, sa však ešte len rozhodne. V rukách to majú obyvatelia Georgie, desaťmiliónového štátu na východe USA.

Je to jediný štát, ktorý si 3. novembra nezvolil svojich zástupcov v senáte. Nikomu z kandidátov sa nepodarilo získať viac ako 50 percent hlasov, a preto sa tam koná druhé kolo volieb.

Volebný deň pripadá na 5. januára, no hlasovanie sa začalo už tento týždeň. Bojuje sa o dve kreslá v senáte, ktoré demokrati potrebujú na to, aby mali väčšinu. Bez nej to Biden bude mať ťažké.

Voľby sú sfalšované, ale choďte voliť

Do Georgie momentálne prúdia milióny dolárov, prichádzajú najdôležitejší politici aj najvplyvnejšie médiá. V štáte, ktorý v prezidentských voľbách od roku 1992 volil iba republikánov, tentoraz vyhral demokrat Joe Biden. A jeho strana verí, že vo voľbách do senátu sa úspech môže zopakovať.

Amerikanista Jan Beneš z Ostravskej univerzity vraví, že Biden vyhral vďaka dlhoročnej práci aktivistov, demografickým zmenám a migrácii Afroameričanov z iných štátov. Do Georgie prichádzajú za prácou.

„Je to taký Hollywood juhovýchodu, Netflix a filmové štúdia tam veľa natáčajú, nakrúcali sa tam napríklad Avengers,“ vraví.

Vo voľbách do senátu však očakáva skôr víťazstvo Republikánskej strany, hoci demokrati podľa neho môžu prekvapiť. Na to však potrebujú, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Iné podcasty Denníka N

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie