Denník N

To, čo naplávate v teplej vode, si v studenej musíte vydeliť štyrmi. Je to náročné, vraví otužilec

Filip Jícha. Foto - archív F. J.
Filip Jícha. Foto – archív F. J.

Čoskoro 51-ročný Filip Jícha z Kladna sa už tretí rok pripravuje na expedíciu na Špicbergy, na ktorej bude bez neoprénu plávať kilometer za polárnym kruhom.

Pôvodne mal odletieť tento rok v máji, ale pre pandémiu sa extrémne preteky o rok odložili. „Studená voda je ku všetkým spravodlivá. V teplej ma chytajú kŕče,“ hovorí Jícha v rozhovore pre český Deník N.

Kedy ste začali s otužovaním?

Zhruba pred šiestimi rokmi. Pretekať som začal kvôli synovi, pretože mal zdravotné problémy a musel prestať so športom. Trhali sa mu podkolenné šľachy. Raz sa ku mne pridal, keď som sa otužoval. Odvtedy ho prestali bolieť kolená.

Zhodou okolností boli potom preteky v Podolí, na ktorých skončil druhý. Ten výsledok ho nakopol natoľko, že začal pretekať každý týždeň a ja som s ním chodieval ako sprievod. Bolo mi hlúpe do tej vody nejsť, tak som začal pretekať tiež.

Asi sa nemusím pýtať, či vás baví viac plávať v studenej alebo v teplej vode.

V teplej vode ma chytajú kŕče a diaľkové plávanie mi nie je príliš blízke. Pre mňa je kilometrová trať v studenej vode optimálna.

Čo by mal človek urobiť predtým, než začne s otužovaním? Môže prísť v decembri k rieke a skočiť do nej?

Myslím, že môže. Jeden môj kamarát hovorí: „Vlez tam a plávaj.“ A ono to tak je. Množstvo ľudí v tom hľadá dlhodobé prípravy, mystiku, dychové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie