Denník N

Štát zverejnil očkovací plán: registrovať sa budeme cez web korona.gov.sk, navrhujú 25 a potom 79 vakcinačných centier

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na očkovanie budú ľudia potrebovať negatívny výsledok antigénového testu starý maximálne 24 hodín aj registráciu na webe. Na jednom mieste sa má zaočkovať 500 ľudí denne.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo na vládu detailnú Národnú stratégiu očkovania proti ochoreniu covid-19, ktorá podrobne opisuje plán vakcinácie slovenskej populácie. Začať by sa s ňou malo po Novom roku a podľa vládnych plánov by mala trvať až do konca roka 2021.

Vláda v stredu stratégiu zobrala na vedomie s pripomienkami, ktoré zatiaľ nespresnili. „Materiál bol schválený, avšak pripomienky bude ešte prerokúvať na najbližšom zasadnutí konzílium odborníkov a následne sa zapracujú. Následne budeme komplexne informovať,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Denník N už minulý týždeň opísal, že očkovanie bude rozdelené do štyroch vĺn. Teraz sú známe už aj detaily celej logistiky, aj to, kde a ako sa ľudia budú očkovať.

V prvej vlne by sa mali očkovať najrizikovejšie skupiny, čiže zdravotníci, silové zložky, zamestnanci domovov sociálnych služieb a pracovníci v kritickej infraštruktúre. Ide napríklad o ľudí, ktorí zabezpečujú rozvody energie a iné činnosti, bez ktorých štát nemôže fungovať.

Nasledovať budú skupiny pacientov a ľudí nad 65 rokov. V tretej fáze vakcíny dostanú špecifické komunity s vysokým rizikom šírenia ochorenia – pôjde napríklad o učiteľov, marginalizované rómske komunity, ľudí bez domova alebo azylantov. V poslednej, štvrtej vlne by mohli ísť na očkovanie ľudia nad 18 rokov, teda bežná populácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie