Denník N

Školy sa v januári zrejme nevyhnú testovaniu. Používať budú antigénové testy, kloktanie ešte nie je pripravené

Zdroj - TASR
Zdroj – TASR

Školy sa zrejme ani v novom roku nevyhnú testovaniu žiakov, rodičov a zamestnancov. Ministerstvo školstva očakáva, že deti sa budú testovať v januári. Zimné prázdniny sa končia 8. januára a testovanie by sa mohlo podľa ministra školstva odohrávať už od štvrtka do soboty, v termíne 7. až 9. januára.

Školy si však už tento víkend musia u rodičov zisťovať záujem o testovanie, a to dotazníkom. Ministerstvu školstva musia oznámiť výsledok do pondelka 21. decembra, aby rezort stihol včas zabezpečiť testy a logistiku. Minister očakáva, že záujem medzi rodičmi bude okolo 70 percent.

Školy sa budú riadiť novým covid automatom, ktorý predstavilo ministerstvo zdravotníctva. Má sedem fáz podľa závažnosti situácie – počas prvých troch fáz budú obmedzené len vysoké školy, v najhorších štyroch fázach postupne stredné školy a druhý stupeň základných škôl.

Minister školstva predpokladá, že v januári sa budú školy nachádzať v červenej alebo v tmavočervenej (5. až 6.) fáze, jasné to však bude až v januári.

Zdroj – minedu.sk

V 5. a 6. fáze majú byť podľa automatu otvorené škôlky a prvý stupeň základných škôl, ale aj koncové ročníky základných a stredných škôl. V malých skupinách sa môžu učiť aj deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ráta sa aj s testovaním – do školy budú môcť prísť deti s negatívnym testom.

Podľa ministra je dôležité, aby sa v januári otvárali školy až po testovaní. „Aby sme všetci mali istotu, že je to bezpečné,“ povedal Gröhling.

Ministerstvo zverejnilo aj manuál na návrat do škôl v roku 2021, kde sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie