Denník N

Maďarské strany sa namiesto spojenia verejne pohádali, padajú slová o zatýkaní a ignorujú sa pred kamerami

V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto - TASR
V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto – TASR

Strany SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť mali v stredu oznámiť novinky o vzniku jednotnej maďarskej strany. Nevedeli sa však dohodnúť na rozdelení pozícií a ich spoločná tlačovka vyústila do chaosu.

Vznik jednotnej maďarskej strany je stále v nedohľadne a medzi potenciálnymi partnermi panuje výrazné napätie.

Po niekoľkomesačnom maratóne rokovaní zvolali maďarské strany na stredu do sídla SMK tlačovku, na ktorej mali oznámiť stav zjednocovania. Doteraz rokovali s vylúčením verejnosti a maďarské médiá zverejňovali iba nepotvrdené informácie o čiastočných výsledkoch.

Najväčšiu prekážku dohody mal tvoriť pomer rozdelenia pozícií vo vedení jednotnej strany. SMK mala dostať polovicu pozícií a druhú polovicu si mali deliť Most a Spolupatričnosť. Pomer 3 : 2 : 1 bol pre Spolupatričnosť, ktorá by mala najmenšiu časť, neakceptovateľný. Jej delegácia preto presadzovala, aby sa pozície rozdelili na základe volieb, akýchsi primárok po vzore amerických strán, kde takto rozhodujú o kandidátovi na prezidenta. Podobný spôsob si zvolila aj spojená opozícia v Maďarsku pred minuloročnými komunálnymi voľbami.

Ostatné strany to odmietli a vznikla patová situácia.

Keďže sa však verejne zaviazali, že výsledky rokovaní oznámia do konca roka, SMK poslala pozvánku na tlačovku a ako účastníkov v nej označila predsedov všetkých troch strán. Zvyšní dvaja predsedovia sa o pozvánke dozvedeli iba z médií a hnutie Spolupatričnosť reagovalo statusom na Facebooku, v ktorom ostro zaútočilo na svojich partnerov. Kritizovali najmä Most, ktorý podľa nich dáva ultimáta, aby si vynútil rýchle spojenie.

Odkaz Spolupatričnosti nevyznel veľmi spojenecky – politici Mosta sa vraj ponáhľajú, pretože na ich dvere môže každú chvíľu zaklopať NAKA.

Most reagoval na status tým, že ide o nekorektné a neúprimné vyjadrenie. SMK na kritiku nereagovala, ale ani nezrušila ohlásenú tlačovku.

Chaos na tlačovke

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie