Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O novom jave v súvislosti s pandémiou, ktorým je masový návrat emigrantov z východnej Európy domov

Protest pred budovou parlamentu v Sofii v utorok 21. júla 2020. Foto - TASR/AP
Protest pred budovou parlamentu v Sofii v utorok 21. júla 2020. Foto – TASR/AP

Mestečko Svilengrad v Bulharsku neďaleko hraníc s Tureckom má problém – kedysi napoly vyľudnené je dnes takmer preplnené. A nie je to len Svilengrad. Mnohí ľudia z východnej Európy, ktorí v minulosti odišli za prácou na Západ, sa počas pandémie vracajú domov. A mnohí z nich už možno zostanú natrvalo.

Konštatuje to analýza časopisu Foreign Policy, a hoci je náročné dostať sa k spoľahlivým štatistikám, redakcia sa predsa len dopracovala k zaujímavým dátam.

Sťahovanie sa začalo v marci, keď vypukla pandémia, a do leta sa podľa týchto dát vrátilo domov najmenej 120-tisíc Bulharov (skutočné číslo môže byť ešte podstatne vyššie) a státisíce Ukrajincov. V mnohých oblastiach tak vzrástla populácia o 4 až 8 %, čo je obrovské a pozitívne číslo, lebo štáty ako Bulharsko, Rumunsko či Ukrajina (a, samozrejme, aj Slovensko) trpia odlivom obyvateľstva. Východná Európa je jediný región na svete, kde už 30 rokov klesá počet obyvateľov.

Príčin masového návratu je niekoľko, ale jednou je celkom iste to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie