Denník N

Príbehy zastrelených vlkov: Ako miznú mláďatá, zostávajú oslabené svorky a prečo treba pustiť ovčiarskych psov z reťazí

Tento vlk bol zastrelený počas aktuálnej poľovníckej sezóny pri Dobšinej. Foto – Lesoochranárske zoskupenie VLK
Tento vlk bol zastrelený počas aktuálnej poľovníckej sezóny pri Dobšinej. Foto – Lesoochranárske zoskupenie VLK

Ochranári majú podozrenie, že poľovníci pri zabíjaní vlkov podvádzajú. Varujú tiež, že keď svorka stratí tie vlky, vďaka ktorým efektívne loví, môže sa zamerať na dobytok a spôsobiť väčšie škody.

Predstavte si, že ste bez nohy a spoliehate sa na mladších príbuzných, že sa o vás postarajú. No kým dospejú, niekto ich zastrelí, a vy sa starajte, ako viete.

Vlčia svorka je rodina, kde má každý striktne vymedzené úlohy. Dve mladé vlčice z východného Slovenska sa už o starého vlka nepostarajú. Aj toto je jeden z príbehov, ktorý priniesla aktuálne prebiehajúca poľovná sezóna na vlky.

Kamil Soóš je sprievodca divočinou, špecializuje sa na pozorovanie vlkov v Nízkych Beskydoch neďaleko Stropkova. „Dva dni po sebe boli zabité dve tohtoročné mláďatá z tej istej svorky dvoma rôznymi poľovnými združeniami.“ Jedno združenie síce nemôže zabiť dvoch vlkov z tej istej svorky, no ak sa svorka pohybuje v piatich okresoch, poľovníci môžu postupne vystrieľať celú.

„V tejto svorke je vlk, ktorý má natrvalo poškodenú nohu. Podľa mňa už na ňu nebude nikdy pristupovať, od mája mu len visí,“ hovorí Kamil Soóš. Je to pridlho na to, aby sa mu noha vyliečila. Vlk však potrebuje jesť, a je teda odkázaný na to, aby mu niekto nosil potravu. „Tieto dve samičky mohli preňho už od februára loviť.“

Po tomto videu budete vedieť stopovať vlka
autori: Martina Koník, Tomáš Benedikovič

Nemôžu sa o vlka postarať iní príbuzní? „Ďalší členovia svorky sa síce tiež môžu starať o starého vlka, no bude to už problém preto, že na svet prídu nové šteňatá a bude treba loviť potravu pre ne.“ K tomu budú mať ešte na starosti starého vlka. Je otázne, či sa im podarí zohnať dosť potravy.

Svorka mala pôvodne 10 až 12 vlkov. Kamil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie