Denník N

Poslankyňa Za ľudí a primárka: Krajčí je veľmi slabý minister, krízový štáb bol frustrujúci zážitok

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrea Letanovská je poslankyňa Za ľudí a primárka ARO v Národnom onkologickom ústave. Zdravotníci sú podľa nej vyčerpaní. V pondelok jej skolabovala kolegyňa po službe.

Andrea Letanovská pracuje ako lekárka v oddelení ARO, kde sa stará o onkologických pacientov a aj o tých, ktorí majú covid. Ako koaličná poslankyňa zo Za ľudí sa zúčastňovala na zasadnutiach ústredného krízového štábu.

V rozhovore hovorí:

  • aká je situácia v onkologickom ústave;
  • prečo je podľa nej Marek Krajčí slabý minister zdravotníctva;
  • prečo bolo pre ňu frustrujúce chodiť na ústredný krízový štáb;
  • ako hodnotí komunikáciu vlády.

Ako vyzerajú vaše posledné dni?

Sú dosť hektické. Pracujem na plný úväzok, od 1. decembra som primárka na ARO, po úspešnom konkurze. Stalo sa to v ťažkej situácii, keď sme veľmi vyťažení, máme znásobené služby. Máme na ARO aj covidových pacientov, niektorí sú na ventilácii. Slúžime pri nich v ochranných oblekoch a nemôžeme behať hore-dole, čiže keď kolega vojde do covidovej zóny, zavrie sa a je tam 4 až 5 hodín. Potom vyjde a meníme sa, čiže nás musí byť trošku viac. A to máme relatívne malý kolektív, preto máme viac služieb.

Sme veľmi vyťažení a ako špecializovaný ústav sa snažíme minimálne obmedzovať svoju bežnú prevádzku. Minulý týždeň sme mali mierne obmedzenia, lebo v niekoľkých oddeleniach nám vypuklo ochorenie, tak sme mali pozastavené príjmy a veľké operácie.

Ako dlho to trvalo?

Štyri dni, tento týždeň už znova naplno operujeme, lebo rakovina nepočká, chemoterapia nepočká, je to náročné.

Z 900 zamestnancov ste mali koncom novembra 51 pozitívnych. Prečo vám vzniklo také veľké ohnisko?

Veľmi poctivo sa testujeme, ideme až nad rámec odporúčaní. Pacientov, ktorí sú u nás hospitalizovaní, testujeme pri príjme. Ak je to plánované, musia mať PCR, ak je to urgentný pacient, tak aspoň antigénom, aby sme neohrozovali ostatných pacientov a prevádzku. Pacienti, ktorí sú u nás hospitalizovaní dlhšie, sú otestovaní antigénovým testom každý siedmy deň. Ak sú pozitívni, sú izolovaní. Máme dve štandardné covidové oddelenia a jedno ARO a JIS.

A čo personál?

Spočiatku sme sa testovali vždy pri pozitívnom kontakte, ale to už bolo prakticky každý deň, tak sa teraz testujeme každý desiaty deň PCR testom. Testuje sa denne, ale vždy niekto iný, a tak sa postupne pretestuje každý človek každý desiaty deň. Pri tomto veľmi poctivom testovaní sme odhalili koncom novembra dosť pozitívnych zamestnancov aj pacientov. Tento týždeň je už situácia lepšia, pretože sa nám ich podarilo izolovať.

Stále máme jedno oddelenie postihnuté viac, ale nie je lôžkové. Boli podniknuté potrebné opatrenia na zamedzenie šírenia. Ešte nedávno sme sa tešili, že medzi zamestnancami nemáme ťažké priebehy, zvládali liečbu doma a nepotrebovali kyslík. Žiaľ,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Rozhovory

    Za ľudí

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie