Denník N

Tieto knihy nás najviac zaujali. Výber roka podľa členov redakcie Denníka N

Vyše šesťdesiat tipov na knižné publikácie, ktoré boli pre nás tento rok obohatením.

Denisa Ballová, reportérka

Bernardine Evaristová: Dívka, žena, jiné
Čo znamená byť ženou? pýta sa na stranách svojho románu britská autorka Bernardine Evaristová. Odpovede hľadá prostredníctvom 12 ženských postáv, ktoré sú na prvý pohľad veľmi odlišné. Majú však podobné dilemy a skúsenosti s predsudkami pre farbu pleti a hlavne pre svoje pohlavie. Román, ktorý je dôkazom, že Evaristová je vynikajúcou rozprávačkou, je o odvahe, ale tiež o odhodlaní žien, o ich nedokonalosti, sile, ale tiež krehkosti.

Silvia Avallone: Odkiaľ je život dokonalý

„Šťastie je len okamih, zato bolesť trvá večne,“ píše vo svojom románe talianska autorka. Nie je to jediná veta hodná podčiarknutia. Avallone totiž výborne pracuje s jazykom, každé slovo má svoju váhu, žiadne nie je navyše. To isté možno tvrdiť o jej postavách, ktoré sa stretávajú a míňajú v uliciach Bologne. Talianske univerzitné mesto však nie je ideálne, netvoria ho len kaviarne, ale aj chudobné predmestia s ubitými ľuďmi, ktorí šťastie hľadajú v útekoch od najbližších. Odkiaľ je život dokonalý je kniha o rodičovstve, o tom, čo so sebou prináša a čo ničí, o mučivej túžbe po dieťati, ktoré rodičom nikdy naozaj nepatrí, a tiež o úkryte, ktorý každý potrebuje, keď je mu najhoršie.

Samanta Schweblin: Mimo dosah
Výborná a návyková. Nedá sa neprečítať za jeden deň. Minimalistický štýl len so štyrmi postavami a dejom, ktorý pokrýva len niekoľko dní. Je to znejúci rozhovor, ktorý nemá začiatok ani koniec. Plynie vďaka napätiu a naliehavosti k záveru, kde všetko exploduje s posledným výkrikom. Román Mimo dosah je o vzťahu medzi matkou a dieťaťom, stratenom domove, o zničenej krajine toxickými hnojivami. Možno ho čítať aj ako horor či apokalyptickú víziu. 42-ročná Schweblin je najpredávanejšou argentínskou autorkou v zahraničí. Azda budeme o nej u nás počuť viac. Určite si to zaslúži.


Alexander Balogh, redaktor

Julius Firt: Knihy a osudy
Pamäti významného českého politika a vydavateľa, ktorý sa v medzivojnovom čase pohyboval na špičkových pozíciách koncernu Lidových novín v intímnej blízkosti bratov Čapkovcov, Karla Poláčka, Ferdinanda Peroutku a mnohých ďalších osobností. Počas vojny pôsobil v službách exilovej vlády v Londýne, po návrate do vlasti vstúpil do vysokej politiky ako poslanec národnej socialistickej strany, po roku 1948 opäť emigroval a šestnásť rokov bol riaditeľom čs. vysielania Rádia Slobodná Európa v Mníchove. To je nevyčerpateľná báza príhod a spomienok, ktoré v spojení s Firtovým rozprávačským umením vytvárajú čítavú knihu i vzácny dokument, často uvádzajúci na pravú mieru rôzne falošné legendy či ohovárania. Kniha, ktorá prvýkrát vyšla v exilovom vydavateľstve Index v Kolíne nad Rýnom v roku 1972, sa nikdy neomrzí.


Tomáš Bella, šéf online

Grigory Rodchenkov: The Rodchenkov Affair. How I Brought Down Russia’s Secret Doping Empire
Bývalý šéf antidopingového a zároveň dopingového programu v Rusku napísal svoju biografiu od detských čias, keď mu mama prvýkrát pichala steroidy pred bežeckými pretekmi dorastencov v Bratislave, cez bohatú kariéru riadenia dopingu pre pár generácií ruských športovcov až po útek do Ameriky. Najdetailnejšie sa venuje kolosálnemu systému falšovania vzoriek ruských športovcov na olympiáde v Soči, ktorému sám šéfoval. Neuveriteľný príbeh.

Graham Lawton: This Book Could Save Your Life. The Science of Living Longer Better
V záplave kníh a článkov o zdravom životnom štýle jedna útla knižka, ktorá chladnokrvne presviští od športu a pohybu cez vitamíny až po stravovanie a lieky a všetko, čo ste si roky mysleli, vám zaradí do niektorej z kategórií: 1. naozaj vedecky dokázané, 2. vedecky vyvrátené a 3. nevieme, ale kto tvrdí, že je to dokázané, vymýšľa si. Hodina s knihou užitočnejšia ako rok čítania článkov v časopisoch. Rovnako ako Rodčenkova aféra vyjde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rok 2020

Kultúra

Teraz najčítanejšie