Denník N

Ako to skutočne bolo s Charlesom a Dianou? Čo je pravda a čo je vymyslené v seriáli The Crown

Diana a Charles, skutoční a seriáloví. Foto - TASR/AP, Netflix
Diana a Charles, skutoční a seriáloví. Foto – TASR/AP, Netflix

Štvrtá séria The Crown je najkontroverznejšia.

Tento článok obsahuje spojlery, nečítajte, ak ste nevideli 4. sériu seriálu

Seriál The Crown má za sebou už štvrtú sériu, no žiadna ešte nebola taká kontroverzná ako táto. Zdroje z kráľovskej rodiny, niektorí historici či dokonca britský minister kultúry vravia, že tvorcovia Netflixu by mali upozorniť divákov, že ide o fiktívny príbeh.

„Je to nielen nepresné, zjavne úplne nespravodlivé, ale aj nebezpečné pre britské ústavné zriadenie,“ povedal historik Andrew Robert.

Jeho kolega Hugo Vickers bol pre Times trochu jemnejší. „Táto séria trochu viac rozdeľuje ako predchádzajúce,“ napísal.

Naznačuje, že podľa neho postavy nie sú vykreslené presne.

„Kráľovná je zobrazená mrzuto, ako riaditeľka v škole, čo je dosť odlišné od skutočnej kráľovnej. (…) Diana je hrdinka série, zväčša zobrazená – podľa mňa často neférovo – ako obeť bezcitnej rodiny,“ dodal.

Princ Charles, ktorého seriál nevykresľuje v najlepšom svetle, túto sériu údajne odmietol pozerať.

Seriál je pritom presný v mnohých historických veciach aj v detailoch. Stačí si pozrieť porovnanie, kde vidno, že si tvorcovia dali záležať, aby seriálová Diana nosila rovnaké šaty či mala podobný účes ako skutočná princezná z Walesu.

Kde sa teda seriál najviac líši od skutočnosti?

Radil lord Mountbatten Charlesovi tesne pred smrťou nájsť si dobrú ženu?

Ako správne ukazuje seriál, princ Charles sa prvýkrát stretol s Dianou v roku 1977, keď randil s jej staršou sestrou Sarah. Diana mala v tom čase 16 rokov a Charles mal za sebou niekoľko vzťahov.

Jedným z nich bol vzťah s Camillou Shandovou, zjavne láskou jeho života. Podľa magazínu Time však Camilla nespĺňala viaceré predpoklady budúcej kráľovnej.

Nepochádzala zo šľachtického rodu, takisto mala za sebou niekoľko vzťahov, a teda nebola panna. „Obsesia kráľovskej rodiny s panenstvom budúcej princeznej bolo niečo nemoderné už v 80. rokoch, ale podľa knihy Tiny Brownovej The Diana Chronicles to malo pre rodinu najvyššiu dôležitosť,“ píše Time.

Problémom bola aj samotná Camilla, ktorá podľa Time v tom čase zjavne milovala oboch: Charlesa aj Andrewa Parkera Bowlesa, ktorého si v roku 1973 vzala.

Diana Spencerová však bol dokonalá nevesta. Charles bol jej prvý skutočný frajer (čiže bývalí ju nemohli ohovárať v novinách) a pochádzala zo šľachtickej rodiny.

Nie je však pravda, že by Charlesa jeho prastrýko lord Mountbatten listom tesne pred smrťou nabádal, aby si našiel „nejakú sladkú, nevinnú, dobre sa správajúcu dievčinu bez minulosti“. Taký list neexistoval.

Obaja mali blízky vzťah a písali si, jeho smrť je zobrazená pravdivo, no Mountbatten mu skôr radil, aby si užíval, kým môže.

Diana a Charles sa vzali 29. júla 1981. Randili spolu od leta 1980. Foto – TASR/AP

Podvádzal Charles Dianu od začiatku manželstva?

Zo seriálu vyplýva, že Charles sa s Camillou stýkal celý čas počas svojho manželstva s Dianou. Podľa historikov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie