Denník N

Ombudsmanka o zatvorených školách: Práva žiakov mohli byť porušené, testovanie rodičov neobstojí

Ombudsmanka Mária Patakyová a minister školstva Branislav Gröhling. Zdroj - TASR, Tomáš Benedikovič
Ombudsmanka Mária Patakyová a minister školstva Branislav Gröhling. Zdroj – TASR, Tomáš Benedikovič

Podľa ombudsmanky Márie Patakyovej testovanie v školách nemusí byť problém, ak štát splní podmienky. Ukazuje sa však, že štát ich splniť nedokáže.

Pre zatvorené školy mohlo dôjsť k porušeniu práv žiakov, skonštatovala ombudsmanka Mária Patakyová. Verejná ochrankyňa práv skúmala rozhodnutia, ktorými sa počas pandémie obmedzovala školská dochádzka pre zlú epidemickú situáciu.

Patakyová sa pozrela na dva problémy zatvorených škôl. Po prvé, či môže štát podmieňovať vstup detí do školy testovaním. Po druhé, či bolo dlhodobé prerušenie vyučovania primerané a či neporušovalo právo na vzdelanie.

Ombudsmanke podali podnet okrem iných aj nespokojní rodičia, učitelia, odborníci, ale aj študenti združení v iniciatíve Dajme deťom hlas. Namietali, že dlhodobé zatvorenie škôl je protiústavné, keďže porušuje právo na vzdelanie u žiakov druhého stupňa a stredoškolákov.

„Samotná skutočnosť, že opatrenie sleduje legitímny cieľ, však nezbavuje príslušné orgány aj povinnosti zvažovať závažnosť jeho dosahov,“ tvrdí Patakyová.

So zisteniami sa verejná ochrankyňa práv obrátila na ministerstvo školstva a takisto aj na ústredný krízový štáb. Informovala o tom aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Aj neotestované deti musia mať vzdelanie

Možno podmieniť negatívnym testom právo na vzdelanie dieťaťa?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie