Denník N

Ako sa stal Dámsky gambit seriálovým hitom roka a čo to má spoločné so stredovekým šachom

Najpopulárnejší seriál od Netflixu spustil hotovú šachovú mániu. Ako tomu rozumieť? Jedno z dobrých vysvetlení toho, čo šach v našej kultúre znamená, sa vracia o tisíc rokov späť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Leyli Zohreneja je jednou z množstva dievčat a žien, ktoré seriál Dámsky gambit inšpiroval k tomu, aby začali hrať šach. V reportáži The New York Times vysvetľuje novinárom, že nepozná lepší spôsob, ako si ráno naštartovať mozog.

Deň začína kávou, pri ktorej si láme hlavu nad šachovou hádankou. Štyri dni v týždni navštevuje lekcie šachu v akadémii na Manhattane, ktorá hlási zvýšený dopyt záujemcov, medzi nimi veľa žien. Väčšina z nich tam však nechodí preto, aby boli veľmajsterkou šachu ako hrdinka zo seriálu.

„Šach ma motivoval, aby som sa namiesto hrania náhodných hier na smartfóne venovala niečomu zmysluplnejšiemu,“ vysvetľuje Newyorčanka. Od detstva vedela, ako sa šach hrá, ale keby nevidela seriál Dámsky gambit, asi by sa k tomu neodhodlala.

Úspech tohto seriálu je ohromujúci. Patrí medzi najpopulárnejšie pôvodné tituly, aké kedy Netflix vyrobil. Od premiéry v októbri si ho pustilo už 63 miliónov domácností v celom svete. Číslom jeden v rebríčku sa stal v 63 krajinách, do prvej desiatky populárnych seriálov prenikol v 92 krajinách, čiže prakticky všade, kde streamovacia služba pôsobí.

https://youtu.be/hCn0S9tIr1k

Príbeh o americkej sirote, ktorá sa napriek závislosti od liekov a alkoholu v šesťdesiatych rokoch stane šachovou veľmajsterkou, je hitom rovnako v Rusku, na Taiwane alebo Austrálii. Na webovej Československej filmovej databáze je s ratingom 90 percent medzi top seriálmi, v prehľade recenzií RottenTomatoes má takmer božských 99 percent. Knižná predloha sa 37 rokov po jej prvom vydaní vyšplhala medzi bestsellery. Onedlho vyjde aj v slovenskom preklade.

Ak ešte na jeseň niektorí kritici seriál kritizovali ako príliš gýčovú a únikovú zábavu, dnes už ho nekritizujú. Píšu more článkov o tom, aký má premyslený vizuál, ako sa scénografia inšpiruje nemeckým expresionizmom a ako sa herci učili šachové partie naspamäť, aby ich odohrali verne.

Každý chce byť šachista

Šachový boom vo svete, ktorý seriál vyvolal, však prekonal akékoľvek fantázie.

Vyhľadávanie frázy „ako hrať šach“ na Googli stúplo po premiére na dvojnásobok. Predaje šachových súprav cez trhovisko eBay stúpli o 250 percent. Ak ste blízkym nekúpili pod stromček dizajnovú šachovnicu, mali by ste sa poponáhľať, radia pred Vianocami lifestylové časopisy.

Počet hráčov na webstránke Chess.com od októbra stúpol päťnásobne a podiel žien medzi nimi sa zvýšil o 15 percent. Podľa Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) stúpa záujem o svetový šampionát či záznamy šachových turnajov na YouTube. Šach je zrazu cool, každý ho chce hrať a môže s tým vlastne začať ihneď. Nejakú šachovú aplikáciu má vo svojom telefóne miliarda ľudí.

The New York Times píšu o tom, že podobnú šachovú mániu zažila Amerika naposledy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra v karanténe

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie