Denník N

Hlavný hygienik upresnil opatrenia pred Vianocami. Fitnescentrá sa zatvárajú, v kostoloch bude môcť byť ešte menej veriacich (+ výnimky)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, čo vláda prijala zákaz vychádzania, upravil podmienky pre prevádzky aj úrad verejného zdravotníctva. Živé kapry a stromčeky sa budú môcť predávať, ale len v exteriéri.

Po tom, čo vláda na zasadnutí v stredu schválila vianočný lockdown a prijala zákaz vychádzania, vydal nové vyhlášky úrad verejného zdravotníctva. Podľa očakávania rozhodol o zatvorení väčšiny prevádzok od soboty 19. decembra, nariadenie však obsahuje viacero výnimiek.

Od soboty 19. decembra sa teda zatvárajú maloobchodné prevádzky a služby s výnimkou tých, ktoré vyhláška povoľuje. V prvom rade zostávajú otvorené predajne potravín, no predpokladá sa, že budú predávať len potraviny, drogériu a podobný sortiment, nie spotrebný tovar. Hypermarkety by teda nemali predávať knihy, elektroniku či potreby do domácnosti.

Otvorené budú môcť byť aj drogérie, lekárne, trafiky, autoservisy a pneuservisy, ale napríklad aj servisy a požičovne lyží. Predávať sa budú môcť živé ryby a stromčeky, ale len v exteriéri.

Fungovať môžu aj pošty, práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby, kľúčové služby či advokáti a notári (celý zoznam na konci článku).

Výnimku majú aj lyžiarske strediská

Podľa novej vyhlášky hlavného hygienika majú výnimku aj lyžiarske strediská, čiže hotely a prevádzky lanoviek.

Podmienkou však je, že ich návštevníci, ktorí sú starší ako 10 rokov, sa budú musieť preukázať negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na covid-19. Test nemôže byť starší ako 72 hodín.

Lyžovať sa budú môcť aj ľudia, ktorí prekonali covid-19 v období predchádzajúcich troch mesiacov a majú o tom potvrdenie. Jeho vzor je zverejnený vo vyhláške hlavného hygienika.

Zatvorené budú musieť byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie