Denník N

V kostýme Grincha vybehol na pódium a diváci šaleli. Prečo milióny ľudí sledujú šípky?

Peter Wright. Foto - TASR/AP
Peter Wright. Foto – TASR/AP

Je známy výstredným oblečením, nosí odfarbené „číro“ a na boku hlavy máva namaľovaného hada, ktorý odkazuje na jeho prezývku Snakebite. Peter Wright patrí k najväčším hviezdam šípok, no extravagantným vzhľadom v skutočnosti zakrýva svoju prirodzenú plachosť.

Imidž zmenil s pomocou manželky Joanne, ktorá je kaderníčkou, a práca na manželových účesoch jej v deň zápasu zaberie aj dve hodiny. Wrightova prezývka nesúvisí s rovnomenným drinkom, hoci to tak médiá neraz vysvetľovali.

„Mám skrátka rád hady a som trochu ako ony – som tichá osoba, ktorá je rada osamote,“ vravel pre BBC po tom, čo získal svoj prvý titul majstra sveta PDC. „Účesy mi dodávajú sebadôveru. Mimo športu som veľmi hanblivý,“ dodal Wright.

Obhajobu titulu začal Wright v zelenom kostýme rozprávkového Grincha. Na pódium prišiel s nazeleno odfarbenými vlasmi, obočím aj bradou. Za bežných okolností by ho povzbudzovali davy nadšených fanúšikov, no pre pandémiu ich v hľadisku bolo iba tisíc a po sprísnení opatrení v Londýne sa zvyšok turnaja zrejme odohrá bez divákov.

Wrightove bláznivé nástupy si preto diváci odteraz vychutnajú „len“ pri televíznych obrazovkách.

Z kedysi krčmovej hry sa stal svetový fenomén. Vlaňajší finálový zápas medzi Wrightom a Holanďanom Michaelom van Gerwenom sledoval na obrazovkách britskej televízie Sky Sports vyše milión divákov, v Holandsku na RTL 7 1,2 milióna a na nemeckej stanici Sport1 takmer 1,6 milióna.

Peter Wright získal za víťazstvo prémiu 500-tisíc britských libier.

V článku sa ďalej dočítate:

  • ako trénujú šípkari a aké je typické zranenie šípkara;
  • čo je za úspechom šípok a prečo bavia masy divákov;
  • aké všedné životné príbehy majú najslávnejší šípkari;
  • kedy by Slovák mohol konkurovať svetovej špičke.

Wayne Gretzky šípok

Hoci mnohí poprední šípkari vrátane Petra Wrighta majú pivné brucho, šípky patria z hľadiska tréningových nárokov k najnáročnejším športom. Tvrdí to jeden z najväčších šípkarských nadšencov na Slovensku a bývalý hádzanársky reprezentant František Šulc.

„Časy z 80. rokov, keď hráči popri hre popíjali pivká, sú už dávno preč. Je to nesmierne náročný šport, a ak sa chcete dostať medzi najlepších, musíte trénovať šesť až sedem hodín denne, čo je možno viac než v ktoromkoľvek inom športe,“ hovorí Šulc.

Približne toľko trénoval aj Phil Taylor – prvá svetová hviezda šípok a víťaz rekordných šestnástich majstrovstiev sveta. Za svoju oddanosť šípkam však zaplatil ujmou na zdraví aj osobnom živote.

Taylor trénoval tak veľa, až ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie