Denník N

Lewandowského sledoval už v druhej lige: Nečakali sme, že vôbec bude reprezentant

Robert Lewandowski. Foto - TASR/AP
Robert Lewandowski. Foto – TASR/AP

Poľský útočník získal ocenenie pre najlepšieho hráča podľa FIFA, v ankete predstihol Ronalda aj Messiho.

V anketách o najlepšom futbalistovi planéty sa na prvom mieste zvyčajne striedali Lionel Messi s Cristianom Ronaldom. Tento rok to však bolo iné: favoritom ocenenia FIFA The Best bol 32-ročný útočník Robert Lewandowski z Poľska, ktorý ocenenie nakoniec aj získal.

V minulej sezóne dal 55 gólov v 47 súťažných zápasoch a stal sa najlepším strelcom bundesligy. Bayern získal treble, keďže okrem ligy a pohára vyhral aj Ligu majstrov. V najlepšej klubovej súťaži strelil Lewandowski pätnásť gólov.

Michal Zachodny sledoval Lewandowského už pred viac ako desiatimi rokmi, keď hral v tretej (a potom druhej) lige.

Legia Varšava ho totiž v osemnástich predala do Pruszkówa za približne tisíc eur, lebo si myslela, že má v mládeži lepších útočníkov. Lewandowski sa však stal najlepším na svete.

V roku 2008 mal Lewandowski dvadsať a práve sa stal najlepším strelcom druhej poľskej ligy, rok predtým hral dokonca v tretej. V tom veku sme už napríklad Kyliana Mbappého či Erlinga Haalanda považovali za svetové hviezdy.

To aj ukazuje, akými rôznymi cestami sa hviezdni futbalisti môžu dostať až na úplný vrchol. Pozriete sa naňho a vidíte, že sa nikdy nevzdal svojho sna. Vždy niekam prišiel, a keď mal v tíme nejakého konkurenta v boji o post hrotového útočníka, jednoducho nastrieľal viac gólov ako on. Lewandowski môže byť preto skvelým príkladom pre ďalšie generácie futbalistov.

Aj to ho robí výnimočným spomedzi dnešných najväčších hviezd. Lewandowski sa zlepšoval postupom času a po množstve tvrdej práce a úsilia, hoci možno na začiatku nebol až taký talentovaný. Aj to o veľa veciach vypovedá.

Aké máte osobné skúsenosti s Lewandowským?

Pamätám si ho dokonca ešte z obdobia, keď hral za Znicz Pruszków druhú ligu. Chodil hrávať aj do môjho mesta a strieľal góly. Aj tak nikto nehovoril, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie