Denník N

Cez sviatky si pozrite nejaký dobrý horor, pripraveným šťastie praje (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Dobrou správou je začiatok očkovania proti covidu v členských krajinách EÚ. Teda v tých, ktoré sú pripravené, majú nielen očkovacie pracoviská, ale aj mraziarske zariadenia, personál a vakcínu. Úspešnosť cesty k zvládnutiu pandémie stojí a padá na dôvere občanov. Dôvere voči vláde, politikom, epidemiológom, lekárom, farmaceutickým firmám. Dosiahnuť cieľ kolektívnej imunity totiž predpokladá 60- až 70-percentnú dobrovoľnú účasť na očkovaní. A to bez dôvery nie je možné. Nie slepej, vynútenej strašením, ale opretej o fakty. Zhodnúť sa na spoločnom cieli návratu k novej normalite, diskutovať o spôsoboch, ako tento cieľ dosiahnuť, argumentovať a viesť dialóg s rôznymi interpretáciami tých istých skutočností, zvažovať alternatívne možnosti riešení je cesta budovania dôvery. Neoznačovať kritikov za nepriateľov, ale rozlišovať deštrukciu od spätnej väzby. Nehľadať vinníkov, ale príčiny sporu. Príčiny možno riešiť, obviňovanie sa vedie k prehĺbeniu problému a rozkolu, oslabeniu vládnej koalície a následne dôvery a rešpektu. Rešpektu aj voči jej pokynom či odporúčaniam na správanie v koronakríze. Vyjadrenia odborníkov, pandemickej komisie, premiéra, ministra zdravotníctva, že oni vlastne takéto pokyny nechceli, ale radšej niečo ako nič, vyvoláva pochybnosti a otázku: Tak kto vlastne takéto pokyny chcel? S kým bolo potrebné hľadať kompromis? Kto vlastne rozhoduje? Nie pandémia je príčinou poklesu dôvery občanov, ale prehlbovanie neistoty a otvorený konflikt v koalícii. A platí – kde sa dvaja bijú, vyhráva tretí.

Prešľap roka

Nie je to síce prešľap týždňa, ale je to prešľap roka: zo správy Eurostatu o vplyvoch pandémie na príjmovú situáciu občanov vyplýva okrem iného, že ekonomické opatrenia na Slovensku nedostatočne kompenzovali výpadky v príjmoch. Za posledné desaťročie narastá pracujúca chudoba, teda počet ľudí, ktorí sú ohrození chudobou napriek tomu, že majú zamestnanie. Zároveň mediánové príjmy počas pandémie klesli, prehĺbili sa rozdiely medzi krajinami EÚ. Merané v parite kúpnej sily, po prepočte na priemerné životné náklady sa Slovensko ocitá v spodnej tretine rebríčka. Zamestnanci prepad príjmov pociťujú nerovnako. Ľudia s nižšími príjmami stratili väčšiu časť príjmu ako lepšie zarábajúci. Tu sa zaraďujeme do hornej tretiny rebríčka s najväčším poklesom príjmov. Okrem celkovej ekonomickej situácie, štruktúry hospodárstva a stavu regiónov sa pod tieto trendy podpisuje podoba protikrízových ekonomických opatrení. Neboli dostatočné a jednoznačne budú potrebné aj v budúcom roku. Inak sa rozdiel oproti ostatným krajinám bude zväčšovať.


Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa 

Desatoro bezpečných Vianoc, ktoré v mene Iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou predstavila epidemiologička doktorka Bražinová, je zmysluplný dokument. No dovolil by som si ho rozšíriť na jedenástoro: 11. Vyhýbaj sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie