Denník N

Dve školy už vyskúšali testovanie kloktaním a bol to úspech, v januári to však ešte nepoužijú

Kloktacie testy sú podľa výsledkov z prvých dvoch škôl spoľahlivejšie ako antigénové. Na ich vyhodnocovanie však zatiaľ nemáme pripravené laborátóriá.

Slovensko už otestovalo nový spôsob testovania, ktorý plánuje použiť pre deti – kloktanie. Zatiaľ ho ešte používať nebudú, jeho nasadenie je však zrejme len otázkou času.

Ak sa deti od piateho ročníka vyššie budú chcieť po zimných prázdninách vrátiť do školy, budú sa zrejme musieť otestovať. Ak sa totiž pandemická situácia zásadne nezlepší, bude testovanie podmienkou návratu do škôl.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok oznámil, že testovať sa budú zatiaľ len antigénovými testami.

Ako deti kloktali: Nie je to také hrozné ako palička v nose

Na dvoch slovenských školách overovali minulý víkend dve nové techniky testovania – kloktaním a testami na protilátky. Pilot ukázal to, čo avizovali odborníci – testovanie kloktaním je nielen presnejšie ako antigénové testovanie, ale aj oveľa prijateľnejšie pre deti a rodičov.

Test prebieha tak, že deti kloktajú fyziologický roztok do jednej nádoby a spoločnú vzorku potom vyhodnocujú cez PCR test.

Testovali sa dve školy na oboch stranách republiky. Išlo o osemročné gymnázium v Bratislave, kde testovali žiakov druhého stupňa základnej školy aj stredoškolákov, a na základnej škole na východnom Slovensku, kde bol aj vyšší podiel detí z marginalizovaných rómskych komunít.

Výsledok je jasný: po testovaní 76 percent rodičov povedalo, že by si vybralo kloktanie, kým antigénové testy len 11 percent. K tomu 62 percent žiakov by si radšej zvolilo kloktanie, kým antigén by chcelo takisto len 11 percent. „Dôvodom je najmä značne nižšia invazívnosť a bolestivosť metódy odberu,“ vysvetľujú odborníci.

V dotazníku zbierali aj komentáre rodičov či žiakov. V zverejnených reakciách sa viackrát opakuje, že antigénový test je veľmi nepríjemný, kým ten kloktací je bez problémov.

„Bála som sa antigénového testu, pretože niektorí ľudia vytierajú veľmi bolestivo. Trochu som sa bála aj na krv, či ma to nebude bolieť. Potom som sa bála, že by som náhodou nezhltla pri kloktaní a príde mi veľmi divné dávať výsledky do jedného vedra, je to skôr odporné. Ale bolo to veľmi v pohode,“ píše žiačka.

Iní sa báli, či „kloktací roztok nebude odporný“,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie