Denník N

Čo pozerať v lockdowne: krátke filmy o moci a mase sú pre vás oddnes zadarmo (+ filmy)

Z filmu Kataríny Jonisovej Požiarne hlásenie
Z filmu Kataríny Jonisovej Požiarne hlásenie

Filmová škola sa rozhodla spríjemniť sviatky čitateľom Denníka N kvalitnými krátkymi filmami.

Bol to iba taký nápad. Počas prvého, jarného lockdownu prišla Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení s ponukou šiestich filmov študentov, ktoré by si mohli pozrieť čitatelia Denníka N. A ako sa ukázalo, nápad nebol márny.

Tisícky čitateľov tak mohlo prekvapiť, že u nás vznikajú študentské filmy, ktoré sú vo svete mimoriadne úspešné. A že mená mladých filmových talentov ako Martina Buchelová, Michal Blaško či Martin Gonda poznajú na festivaloch v Cannes alebo v Toronte. Spokojná bola aj filmová škola. Tešilo ju, že študentské filmy vidí toľko ľudí.

Druhá várka prichádza spríjemniť vám vianočný lockdown. Šesticu filmov môžete vidieť zadarmo od pondelka 21. decembra. Dátum nie je náhoda, práve tento deň je totiž najkratším v roku, a preto je vyhlásený za Deň krátkych filmov. Každý rok v decembri sa koná aj Slávnosť krátkeho filmu, ktorú organizuje združenie Disco sailing, FTF VŠMU a Slovenský filmový ústav.

Filmy pre vás vyberala Alexandra Gabrižová. Pásmu, v ktorom sa inšpirovala známou knihou Eliasa Canettiho, dala názov Masa, moc a šťastné happyendy. Tu je jej kurátorský výklad:

„Len čo existuje masa, chce sa množiť. Akt splodenia, súvzťažnosť výchovy, osvojenie si univerzálneho hlasu. Jednotlivec v mase stráca svoje úzkosti a zábrany, slastne sa rozplynie v dave, v hustote, v ďalších bezpohlavných telách. Kolektívny tvor poľahky identifikuje nepriateľa. Stáva sa ním každý, kto stojí proti mase. Masa má rada zvuk rozbitých predmetov, vkráda sa do priestorov. Koniec jej rozpínavosti však musí nevyhnutne prísť. To, že sa rozpadá, vyplýva z jej podstaty. Jedno po druhom vypľuje nahé, hladké telo.“

Najdlhší film má takmer dvadsať minút, najkratší o čosi viac ako päť. Odkazy na videá sú priamo v tomto článku.

  1. R+J. Vtipná štúdia ľúbostných trojuholníkov
  2. Ver mi. Krátky animovaný film o ruke a nohe
  3. Pochod. V mestečku sa chystá protirómsky pochod.Mrazivý film s prvkami komédie
  4. Požiarne hlásenie. Motivačná sekta okom mladej filmárky
  5. Music Box. Animovaný film o ekonomickej teórii verejného blaha
  6. Manifest pohŕdania. O zmysle poézie v súčasnej dobe

R+J

Réžia Martina Buchelová, 2019, 6:29 minút

Martina Buchelová patrí medzi talenty, o ktorých sme počuli a ešte počuť budeme. S bakalárskym filmom Magic Moment to pred troma rokmi dotiahla na festival do Toronta, získala aj cenu Nadácie Tatra banky. Keď sme vtedy o jej úspechu písali, povedala, že je rada, keď je v nejakom filme humor, keď je z neho cítiť nádej, aj keď skutočnosť vidí ako zložitú. Tieto isté slová môžeme vztiahnuť na jej nový film o ľúbostných trojuholníkoch.

Známy vzorec sa dá zhrnúť jednou vetou: Júlia osudovo miluje Rómea, Rómea priťahuje Jessica. Zábavne rozohraný minipríbeh sa zmestil do plochy siedmich minút. Za pozornosť stojí práca so svetlom a bizarná coververzia Ivana Táslera.

Ver mi

Réžia Zlata Golecová, 2019, 6:30 minút

Animovaný film o ruke, ktorá do kvetináča zasadí kus nechta a namiesto ruky vyrastie noha. Noha je drzá, odvráva a rebeluje. Ako sa vyvinie ich vzťah?

Pochod

Réžia Michal Blaško 2018, 19:47 minút

„Ten pochod nie je proti Cigánom. Je proti násiliu.“
„Ale veľmi dobre viete, že je.“

Michala Blaška pred pár rokmi vybrali na festival Cannes s bakalárskou snímkou Atlantída, 2003. Vybrali ju do prestížnej sekcie Cinéfondation, kam sa hlásia každý rok tisícky titulov.

Nový Blaškov film sa zatiaľ premietal málokde.

Príbeh sa odohráva vo fiktívnom mestečku, očividne sa však trochu inšpiruje xenofóbnymi demonštráciami v českom meste Vansdorf. Žiačku základnej školy niekto za bytovkou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie