Denník N

Čo sa týka bitiek a nadávok, nemáme si čo vyčítať – príbeh manželov, ktorí si robili zle

Ilustračné foto - Flickr.com/Guian Bolisay
Ilustračné foto – Flickr.com/Guian Bolisay

Pavlína a jej manžel už spolu nežijú. Vo vzťahu sa skoro stále hádali aj bili. Takémuto spolužitiu sa hovorí partnerské násilie.

Pavlína je žena, ktorá v manželstve dostala veľa úderov. Veľa ich však za desať rokov aj rozdala. Ocitla sa vo vzťahu, kde sa násilia dopúšťali obaja partneri.

„V tom čase som manželstvo, ale vlastne akýkoľvek vzťah vnímala ako boj. Boj o teritórium, o moc, o pravdu. V niektorých vzťahoch sa tieto boje odohrávajú pomocou manipulácií a mocenských hier. U nás to bolo oveľa priamočiarejšie – lietali facky, buchnáty, trhali sme si vlasy a hrýzli sme sa do krvi,“ opisuje 50-ročná žena.

V manželstve s mužom mladším o tri roky bolo aj veľa hádok, vulgárnych nadávok, znemožňovania na verejnosti vrátane toho, že mu raz vylepila na firemnom večierku. „Ľudia pozerali ako obarení, niektorí sa nervózne smiali. Potom sa mi dostalo do uší, že som musela byť opitá alebo nadrogovaná, lebo inak sa to nedá vysvetliť. Smutnou pravdou bolo, že som bola totálne triezva a nešlo o žiadne momentálne zlyhanie,“ hovorí Pavlína.

S manželom už spolu nežijú, hoci nie sú rozvedení. Pavlína chodí na psychoterapiu, kde sa učí „porozumieť svojmu hnevu a zvládať ho“. O manželovi nechce veľa hovoriť. „Nebolo by to korektné, povedzme to tak, že s tým, čo stalo, sa každý z nás potrebuje vyrovnať po svojom,“ vysvetľuje Pavlína.

To, že o ich vzťahu bude hovoriť v novinách, mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie