Denník N

Tieto dni ukázali zúfalstvo vlády, dôvera sa bude obnovovať veľmi ťažko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na čo sú dlhé rokovania vlády, keď ministri návrhy odborníkov zhodia zo stola?

Autor je publicista, v  rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Igor Matovič veľmi dlho pracoval na tom, aby sa mu percentá vyšvihli čo najvyššie. Velil do boja proti korupcii a vedel vzbudiť emócie. Lenže popri tom kopal do všetkých, podlo a zákerne útočil na svojich potenciálnych spojencov – s výnimkou človeka, ktorý sa svojho času pohyboval v prostredí mafiánov a robil s nimi biznis. Vulgarizoval politiku, ponižoval druhých, vyrábal konflikty, doslova šíril kultúru konfliktu.

Teraz si zrejme myslel, že to, čo fungovalo predtým, zafunguje aj dnes. Zaseknutý niekde medzi Bonaparte a plotom Počiatkovej vily v Cannes (ozaj, neviete, čo je s tým, podľa Matoviča, Hegera a spol. vraj majetkom Slovenskej republiky?) akosi nepochopil, že už je premiérom, ktorého úlohou je riadiť krajinu. Útokmi a vyvolávaním konfliktov zakrýva (aj pred sebou samým) svoju neschopnosť dôstojne riadiť krajinu, pracovať koncepčne a počúvať expertov. Popri tom oživuje nedôstojné správanie premiéra voči hlave štátu. Za zlú situáciu môžu všetci, Len On nie. (Aj keď treba vidieť, že k tomu prispeli aj provokácie koaličného partnera a hádzanie polien pod nohy, čo sú najmä v takejto vážnej situácii tie najhoršie spôsoby boja o voliča.)

Od okamihu, keď experti navrhli prísne opatrenia, sme stratili zhruba týždeň. Keď sa premiérovi chcelo, vedel zvolať rokovanie vlády aj na šiestu hodinu ráno, lebo to bolo marketingovo zaujímavé, no teraz sme čakali a čakali, hoci sa situácia denne zhoršuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie