Denník N

Vybehol z múru a Brazílčanovi odkopol loptu. Nebol naivný Afričan, ale len zúfalý z diktátora

Tri zápasy, tri prehry a štrnásť inkasovaných gólov. Zair bol v roku 1974 prvým tímom zo subsaharskej Afriky, ktorý si zahral na svetovom šampionáte.

Hoci na turnaj do západného Nemecka pricestoval ako úradujúci šampión kontinentu, odchádzal s veľkou hanbou. Hovorí sa o ňom ako o najhoršom africkom účastníkovi v dejinách.

Krajina (dnes s názvom Demokratická republika Kongo) sa na turnaj odvtedy nedostala. Zábery z jej zápasov, v ktorých jasne prehrala, dodnes mnohých fanúšikov bavia.

Jeden z najlepších futbalistov v histórii afrického futbalu Pierre Ndaye Mulamba počas zápasu s Juhosláviou (0:9) dostal červenú kartu. Zatiaľ čo pred letom 1974 ho v Zaire oslavovali, po návrate domov a konci kariéry žil v chudobe v Juhoafrickej republike.

Minulý rok zomrel, ale podľa novinára Guardianu Paula Doyla ho pochovali už v roku 1998. Pred zápasom medzi DR Kongo a Burkinou Faso na Africkom pohári národov zaňho držali minútu ticha. Médiá totiž informovali, že „zahynul“ v angolskej bani na diamanty.

Nakoniec sa ukázalo, že niekto iba zle prečítal meno. Mulamba v Angole nikdy ani nebol. Muž, ktorý na APN 1974 strelil deväť gólov a doviedol Zair k titulu šampióna, však dožil v úplnom zabudnutí. A týkalo sa to prakticky všetkých jeho spoluhráčov.

Nebolo to prvý raz, čo si ho pomýlili. V zápase s Juhosláviou ho kolumbijský rozhodca Omar Delgado vylúčil, lebo si myslel, že ho počas prerušenej hry kopol do zadku. V skutočnosti to spravil Mulambov spoluhráč.

Omyl si nevšimli ani komentátori, hovorili o „naivite“ Zairčanov. Od FIFA dostal ročný dištanc.

Mužom, ktorý kopol Delgada do zadku, bol v skutočnosti Mwepu Ilunga. Ten v treťom dueli proti Brazílii slávne vybehol z múru, keď mal súper kopať priamy kop.

Nahnevane odkopol loptu ďaleko na polovicu protivníka, hoci ten ešte ani nerozohral. „Bizarný moment ignorancie Afričanov,“ poznamenal komentátor BBC John Motson.

Sám Ilunga vedel, prečo to spravil. V skutočnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie