Denník N

Vakcíny spôsobujú dospelosť!

Výdatný nervák prepukol v dôsledku korony. Všade. Síce už máme vakcínu, ale zatiaľ nie dosť pre všetkých, zložito sa to organizuje, o antivaxeroch ani nehovoriac, a tak sa musia robiť opatrenia, lebo veď treba. Ešte stále nie je úplne jasné, aké opatrenia by boli najlepšie a ako ich zavádzať, aby nebola nezvládnuteľná ekonomická a politická katastrofa. Všade sa improvizuje a hľadajú kompromisy, lebo nie každý dôveruje odčervovacím prípravkom pre psov. Mne môj lekár už dávno nakázal jesť vitamín D, tak som možno v suchu. Proti chrípke a pásovému oparu už zaočkovaný som.

V hrdom Albióne nevedia, čo skôr, koronu alebo brexit, a tak máme rôzne stupne lockdownov na rôznych územiach. Od predvčerajška máme v Londýne Tier 3, ale s vianočnými výnimkami a rovnako ako v mnohých ďalších krajinách, ani naša dobrá známa, divá sviňa, celkom presne nevie, kam a kedy smie či nesmie ísť.

Slovenské opatrenia sú tiež chaotické, premiér je z reťaze, predseda parlamentu omyl prírody, choromyseľní fašisti sa schádzajú na námestiach bez rúšok, ale nejakým zázrakom má Slovensko najmenšiu úmrtnosť na milión obyvateľov zo všetkých okolitých krajín. Sme na 67. mieste. Nemecko – 61., Rakúsko – 37., Poľsko – 32., Maďarsko – 23., Česko – 13., USA – 12., Veľká Británia – 11., Taliansko – 3., Belgicko – 2.

Americký prezident nevenuje neustále a prudko sa zhoršujúcej vírusovej situácii ani najmenšiu pozornosť. Svoj drahocenný čas rozdeľuje medzi hranie golfu, prezidentský rozkaz o zavedení Štedrého večera ako štátneho sviatku, snahu o urýchlenie všetkých popráv v krajine a zavedenie popravčích čiat, psychopatické popieranie výsledkov volieb a provokovanie agresívnych činov. Tento týždeň už vytlačil nejakých 60 tvítov. Ani v jedinom sa nezmienil o 3500 amerických občanoch umierajúcich každý deň alebo o ministerstvách, ktoré boli napadnuté hekermi jeho dobrého priateľa Putina. Namiesto toho fňuká a narieka, zúri, klame, mystifikuje a samochváli. Viete ako by sa zlepšila situácia, keby sa urazil a odišiel na víkend alebo aj 500 víkendov k medveďom?

Všetko je relatívne, však? Nie, nechcem zľahčovať vážnosť situácie na Slovensku, lebo to naozaj nie je dobré. Ale možno by bolo dobre sa zhlboka nadýchnuť a na hysterické a histriónske prejavy našich volených zástupcov reagovať o niečo flegmatickejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie