Denník N

Pomáha ľuďom bez domova: Na ulicu môže človeka dostať aj rozvod, domáce násilie či psychiatrická diagnóza

Petra Červená. Foto - archív P.Č.
Petra Červená. Foto – archív P.Č.

„Keby ste prišli do nášho denného centra, prekvapilo by vás, ako väčšina ľudí bez domova vyzerá. Niekedy ani netušíme, že niekto, kto vedľa nás sedí, je v situácii, že sa večer nemá kam ísť vyspať,“ hovorí programová riaditeľka OZ Vagus Petra Červená.

Občianske združenie Vagus pomáha ľuďom bez domova už takmer desať rokov. Prečo taký zvláštny názov – Vagus?

Názov Vagus sme zvolili zámerne, pochádza z latinčiny a v preklade znamená bludný alebo blúdivý. V medicíne je to tiež názov pre blúdivý nerv, teda nervus vagus, ktorý – povedané veľmi zjednodušene a metaforicky –, prepája mozog, telo a myseľ. Naša práca je totiž veľakrát o ľuďoch, ktorí zablúdili, ocitli sa v slepej uličke a potrebujú sociálnu, materiálnu aj emocionálnu podporu na to, aby sa z nej dostali.

Čo býva z vašej skúsenosti tá povestná „posledná kvapka“, keď sa v človeku niečo zlomí a on skončí na ulici a nevie, ako ďalej?

To sa, samozrejme, vo veľmi veľa prípadoch líši. Zvyčajne to býva tak, že si to človek do posledného momentu nepripúšťa, neuvedomuje si , že sa to naozaj môže stať, že k tomu môže dôjsť.

Najkritickejší moment nastane vtedy, keď mu vysťahujú z bytu nábytok. Ďalšia zlomová situácia býva, keď napríklad žena alebo muž ujdú z domu. Ak je situácia doma naozaj ťažká, jedného dňa môže dokvapnúť tá spomínaná posledná kvapka, ktorú nevydrží a rozhodne sa, že si zachráni aspoň holý život. Odchádza s pár vecami a za dverami bytu necháva úplne všetko.

Aký je to pocit – prísť o bývanie, o domov?

Predstavte si, že stojíte na ulici, so všetkými svojimi vecami. Bez riešenia, bez toho, aby za vami predtým prišiel nejaký sociálny pracovník a celú situáciu vám pomohol riešiť vopred. Neviete, čo máte urobiť. Všetky veci, ktoré ste si za roky života nazhromaždili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie