Denník N

Sviatky počas lockdownu: Vianoce budú iné, ale nemusia byť horšie (veľký psychologický manuál)

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ako prežiť Vianoce počas lockdownu? Čo ak nestihnem kúpiť darčeky? Ako predísť ponorke a prejedaniu sa? Na otázky odpovedajú klinická psychologička Hana Ševčíková, psychologička Elena Ondrušková a psychiater Michal Patarák.

Epidemiológovia radia počas sviatkov dodržiavať aktuálne „vianočné desatoro“. Odborníci na duševné zdravie, ktorých sme oslovili, považujú tieto odporúčania za zmysluplné a radia ich dodržiavať, aby sme neohrozili seba ani iných.

„Aj keď psychologické a epidemiologické hľadisko sa až tak úplne neprekrývajú, napriek tomu sa prikláňame k epidemiológom, lebo v situácii, keď ide o život, musíme počúvať skôr ich,“ hovorí psychologička Hana Ševčíková.

Sociálna izolácia podľa nej určite nie je v súlade s našimi psychologickými potrebami. Človek potrebuje viacero kontaktov a mnohí máme tieto sviatky spojené aj s priateľmi, ktorých možno vidíme len raz za rok. Viacerým môžu chýbať aj rituály, ako je návšteva vianočných trhov. „Mnohé veci tento rok nebudeme mať tak, ako sme zvyknutí a mnohí z nás to budú pociťovať ako ochudobnenie. Nemyslím si však, že je to niečo závažné, bez čoho sa nedá žiť. Jednoducho to tento rok budeme musieť oželieť,“ vraví psychologička.

Tohtoročné Vianoce budú aj podľa odborníkov na duševné zdravie iné, ale nemusia byť horšie. „Je podstatné, ako sa postavíme k tomu, čo ovplyvniť nie je v našich rukách a, naopak, ako posilníme to, čo zostáva nezmenené. Ako využijeme svoju kreativitu a to, ako sme sa už pripravili na ‚iné sviatky’,“ hovorí psychologička Elena Ondrušková z Ligy za duševné zdravie.

Prinášame ich rady, ako stráviť sviatky v psychickom zdraví.

1. Vianoce prežite v bublinách

Pre niekoho môže byť predstava sviatkov strávených v rámci jednej bubliny alebo s návštevou maximálne jednej inej domácnosti na míle vzdialená od toho, na aké Vianoce bol doteraz zvyknutý. Podľa Hany Ševčíkovej je to však v súlade s tým, ako sme žili celý tento rok. „Myslím si, že sme počas roka mali dosť času nacvičiť si, ako fungovať v bubline. Mohli sme si ohmatať svoje vzťahy s inými ľuďmi, zistiť, v čom sú ich silné stránky a v čom limity. To isté nás čaká aj cez Vianoce: budeme veľa spolu a môžeme stavať na dobrých stránkach našich najbližších vzťahov,“ hovorí psychologička.

Ako upozorňuje Elena Ondrušková, treba brať ohľad aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie