Denník N

Sú 31 dní v mesiaci v práci, doma spia, jedia a pracovne telefonujú. Ako žijú rodiny lekárov a zdravotníkov

Denník N hovoril s rodinami zdravotníkov, ako sa zmenil ich život počas pandémie. Sledujú ich posadnutosť prácou a obávajú sa, že od vyčerpania skolabujú.

Už mesiace žijú zdravotníci v nepravidelnom rytme dlhých únavných pracovných dní striedaných spánkom a výnimočne aj dňami pracovného pokoja. A to najťažšie obdobie ešte len prichádza.

Pre predstavu, čo majú na sklonku decembra za sebou: dlhé hodiny nadčasov, pracovné zmeny strávené v ochranných oblekoch a respirátoroch, čoraz častejšie im zomierajú pacienti s covidom a čoraz častejšie sa dozvedajú aj o tom, že sa nakazil niekto z ich kolegov.

Kým oni sú v práci, o domácnosť a deti sa starajú ich partneri. Často bez pomoci starých rodičov, na ktorú sa mohli do pandémie spoliehať. Teraz sú seniori rizikovou skupinou.

Partner zdravotnej sestry na pľúcnom oddelení Jaroslav Nagy, manželka lekára a člena permanentného a ústredného krízového štábu Petra Visolajského Kristína a manželka pľúcneho lekára z Univerzitnej nemocnice v Bratislave Monika Laššánová hovoria, ako sa žije ich domácnostiam v čase pandémie.

Jaroslav Nagy: Viac ako covidu sa bojím, že partnerka padne od vyčerpania

Prvá vlna bol šok. Nevedeli sme, o čo ide a bolo to veľké strašidlo, hovorí Jaroslav Nagy, ktorý je partnerom vedúcej sestry pľúcneho oddelenia v Univerzitnej nemocnici v Bratislave Zuzany Varjasiovej. Ako vedúca sestra chodí na všetky porady, často bola v práci do večera. Na druhý deň ráno vstávala o štvrtej a išla späť do práce.

„Náš partnerský život sa zmenil na to, že sme si sem-tam zavolali alebo poslali SMS správu. V druhej vlne nám to ešte sťažili testovania. Bola v práci 31

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie