Denník N

Španieli schválili eutanáziu. Spustí sa priemysel smrti, kričia odporcovia na čele s cirkvou

Niekoľko demonštrantov protestovalo v Madride proti novému zákonu o eutanázii. Foto – TASR/AP
Niekoľko demonštrantov protestovalo v Madride proti novému zákonu o eutanázii. Foto – TASR/AP

Na jar budúceho roka by sa nevyliečiteľne chorí a trpiaci pacienti mohli sami rozhodnúť, či chcú ostať v paliatívnej starostlivosti alebo ukončia svoj život. Väčšina Španielov to podporuje.

V Španielsku sú vo vedení krajiny od prechodu k demokracii v 70. rokoch socialisti alebo konzervatívci. A keď je pri moci ľavica, prichádza čas na progresívne reformy.

Pred 15 rokmi napríklad socialistická vláda schválila manželstvá ľudí rovnakého pohlavia.

Terajšia vláda premiéra Pedra Sáncheza a jeho strany PSOE v dolnej komore parlamentu presadila nový zákon povoľujúci eutanáziu a asistovanú samovraždu v prípade nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorí nechcú ďalej trpieť.

„Je to dôležitý deň pre všetkých občanov, pretože sa posúvame smerom k ľudskej a spravodlivej spoločnosti. Ale predovšetkým je to dôležitý deň pre tých ľudí, ktorí sú v situácii vážneho utrpenia, a je to dôležitý deň aj pre ich rodiny a blízkych,“ povedal španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Nie všetkých nový zákon nadchol rovnako. Schválilo ho 198 poslancov, 138 bolo proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Proti boli najmä konzervatívci z pravicovej Ľudovej strany (PP) a ultrapravicovej Vox. Proti eutanázii vystupuje aj cirkev a pár stoviek demonštrantov, ktorí v Madride dvíhali nad hlavy transparenty s nápisom „Vláda smrti“.

„Je to zákon, ktorý ide proti všetkým princípom, všetkým mojim princípom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie