Denník N

Zrýchlenie vďaka vegánstvu je mýtus. Zrýchli vás schudnutie, hovorí odborník Viktor Bielik

Viktor Bielik. Foto N – Pavel Bielik
Viktor Bielik. Foto N – Pavel Bielik

Druhý diel podcastu Športová veda.

Nadmerná konzumácia mäsa zabíja, ale prečo sa polarizujeme, pýta sa Viktor Bielik, športový fyziológ, vedec a lektor v oblasti zdravej výživy a telesného pohybu.

„Nie je dokázané, že by sa športový výkon vegánov líšil od všežravcov. Niektorí pociťujú zrýchlenie pri prechode na rastlinnú stravu, no často je to spôsobené tým, že sa im znížila telesná hmotnosť. Ide o všeobecne známy fakt, ktorý vyplýva aj z vedeckej literatúry,“ tvrdí.

Tento rozhovor je súčasťou nového podcastu Denníka N – Športová veda.

Športové podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbean – RSSYouTube

V rozhovore sa dočítate:

  • aká je bezpečná dávka mäsa za týždeň;
  • ako ho vieme nahradiť rastlinnou stravou;
  • či pri vegánstve hrozí strata svalovej hmoty;
  • či sú vegánske proteíny najlepšie na trhu;
  • prečo dokument The Game Changers zavádza.

Videli ste dokumentárny film The Game Changers, ktorý hovorí o výhodách rastlinného stravovania pre športovcov? 

Videl som ho niekoľkokrát, keďže v odbornej verejnosti vyvolal rozruch prakticky po celom svete. Pri opakovanom prezeraní dokumentu som si overoval uvádzané štúdie, aby som zistil, či sú veci také, ako ich prezentujú.

A čo na to hovoríte?

Je to pekný filmový zážitok, z tohto pohľadu musím priznať, že ide o veľmi dobre zvládnutý počin. Koniec koncov, stojí za tým James Cameron, režisér TitanicuAvatara. Ale to je asi tak všetko.

Dokument sa nám snaží dokázať, že veda podporuje výlučne rastlinnú stravu, no robí to dosť nevedecky. Prednedávnom sme s vaším kolegom uskutočnili rozhovor, v ktorom sa prezentovali výsledky našej štúdie. Skúmali sme vplyv baktérií v tráviacom trakte na priberanie. Lenže hovoríme o článku v Denníku N. Aby naše výsledky boli vedecky podložené, museli sme ich publikovať vo vedeckom časopise Annals of Nutrition and Metabolism s riadnym recenzným konaním, kde svoje výsledky obhajujete a konfrontujete sa s nezávislými posudzovateľmi.

Ak však pôjdeme po zdroji, v The Game Changers sa vyskytne viacero kvázi štúdií uverejnených len v obyčajných článkoch. Ako príklad môžem uviesť gladiátorov, ktorí podľa dokumentu fungovali čisto na rastlinnej strave; dokument sa pritom neodvoláva na žiadnu štúdiu, len na článok. Z metodologického hľadiska ide o slabý film. Dokonca selektovali len štúdie, ktoré im do mozaiky pasovali, a na tie, čo prezentujú iné výsledky, nepoukázali.

Aj keď sa dokument tváril ako projekt bez konfliktu záujmov, v pozadí bola napríklad firma na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie