Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O pandémii koronavírusu, ale aj o epidémii lží a túžob uniknúť z reality podľa filozofa Johna Graya

Dav pred Prezidentským palácom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dav pred Prezidentským palácom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Všetci tí, ktorí volili Donalda Trumpa, nie sú obeťami manipulácie z Kremľa a len máloktorí z nich sú skutoční klamári. Chcú len žiť vo svojich vlastných fantáziách a pocitoch.

Vianočné vydanie britského týždenníka New Statesman je zaplnené vynikajúcimi esejami významných autorov. Je medzi nimi aj text filozofa Johna Graya, ktorý patrí k najzaujímavejším mysliteľom v súčasnosti, a hoci sa považuje za liberála, často ide provokatívne proti postojom, ktoré považujeme automaticky za liberálne.

Aj teraz sa odvážne vybral na tenký ľad, napríklad keď píše, že život na planéte ohrozujú ľudia jednoducho tým, že sa príliš množia. Populačná explózia je citlivá téma a Gray si uvedomuje, že by mohol byť označený za „kryptofašistu“, ale upozorňuje, že stabilizáciu počtu ľudí považoval za dôležitú už „staromódny liberálny progresívec“ John Stuart Mill, keď propagoval antikoncepciu. Uvedomovať si premnoženie ľudstva a jeho následky na ničenie planéty je racionálnym postojom, píše Gray.

Pandémia je toho napokon následkom, lebo vírus sa preniesol od zvierat, s ktorými sa dostávame do styku pri prenikaní do ich prostredia. Iné choroby – od tuberkulózy až po vtáčiu chrípku – vznikli zasa ako následok masového chovu domácich zvierat, ktoré mali nakŕmiť stále väčší počet ľudí. Aj Rímska ríša zanikla vinou epidémií a premnoženia ľudí v mestách.

Dnes tvrdíme, že žijeme v ére antropocénu, teda v epoche definovanej vplyvom človeka na planétu. Táto teória má síce zlovestný podtón, lebo varuje pred týmto ľudským vplyvom, ale súčasne vytvára dojem, že ľudstvo je príliš mocné a že ovládlo Zem. Pandémia však „prepichla bublinu ľudskej nadradenosti“ a ukázala, že naša predstava o kontrole nad planétou je nezmysel. „Lekcia vedy, na ktorú sme zabudli, je tá, že táto planéta patrí mikróbom,“ píše Gray. Môžeme sa síce vďaka vede proti nim lepšie brániť, ale nemôžeme ich mať pod kontrolou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie