Denník N

Nedeľná nekázeň: Kde by sa Ježiš narodil dnes? Odpovedajú autorky a autori nekázní

Ľudovít Fulla: Betlehem. Zdroj – SNG/www.webumenia.sk
Ľudovít Fulla: Betlehem. Zdroj – SNG/www.webumenia.sk

Podbean Player

Autorkám a autorom naši nekázní sme položili tieto tri otázky:

1. „Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude radosťou pre všetkých ľudí,“ povedal podľa evanjelistu Lukáša anjel pastierom po Ježišovom narodení. Aké obavy a aké radosti sú pre vás spojené s tohtoročnými Vianocami? 

2. Dôležitou súčasťou vianočného príbehu je, že sa Ježiš narodil v maštali, lebo v hostinci nebolo miesto. Ak by ste mali trochu popustiť uzdu fantázii, kde by sa Spasiteľ podľa vás narodil, keby prišiel na svet v dnešných časoch?

3. Nekázeň sa vráti po sviatočnej prestávke až v novom roku. Čo do roku 2021 prajete sebe a našim čitateľom?

Foto N – Tomáš Benedikovič

Anna Polcková (evanjelická farárka, Veľký kostol Bratislava)

1. Celosvetová pandémia spôsobila, že sa v neistote a strachu z toho, čo bude, ocitli všetci ľudia. Bez rozdielu. To, že sme si všetci rovní, je dôležité poznanie. „Neboj sa“ Božieho posla nás v týchto kritických časoch môže motivovať, aby sme ku kvalite života v budúcnosti hľadali také východiská, ktoré nebudú zvýhodňovať jedných na úkor druhých.

Preto, aby sme neboli vystavení obavám z rizika nákazy, sme v našom cirkevnom zbore pozastavili služby Božie. Budú mi veľmi chýbať. Zo stretnutí so stovkami ľudí, ktorí na ne chodia, čerpám veľa radosti a energie. Teraz je však správne vydržať. Vždy, keď sa nám za službami Božími v kostole zacnie, spomeňme si na tých, ktorí sú v intenzívnej starostlivosti v nemocniciach. A na tých, ktorí im slúžia. Bohoslužba je aj tam. A aj tam sa rodí Kristus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie