Denník N

Šéf Krajčího analytikov: Zatvoril by som kostoly aj lyžiarske strediská

Foto - MZSR
Foto – MZSR

Matej Mišík je vedúci Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva. Ak sa počet ventilovaných pacientov zdvojnásobí, budeme sa podľa neho blížiť k hranici, kde sa o pacientov nedokážeme postarať.

Inštitút zdravotných analýz hodnotí epidemickú situáciu a jeho vedúci Matej Mišík sa zúčastňuje aj na konzíliu odborníkov. V rozhovore hovorí o tom:

  • ako sa situácia na Slovensku vyvíja;
  • ako hygienici zvládajú dohľadávať kontakty;
  • kedy narazíme na strop a nedokážeme poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým;
  • prečo je infikovaných alebo v karanténe viac ako 3-tisíc zdravotníkov;
  • ako sa rozhodovali, ktoré ukazovatele sú dôležité.

Od soboty platí zákaz vychádzania s rôznymi výnimkami. Ako sa prejaví na počte pozitívnych? 

Počas minulých opatrení sme mohli vypočítať, aký majú efekt na rýchlosť šírenia nákazy. Reálne prvýkrát kleslo reprodukčné číslo (Rt) pod hodnotu jeden počas zákazu vychádzania pred celoplošným testovaním. Práve stlačenie reprodukčného čísla pod jeden je hlavným cieľom opatrení, vtedy epidémia začne ustupovať. To bol dôvod, prečo aj teraz pandemická komisia odporučila rovnaký formát lockdownu.

Mám obavu, že aktuálne opatrenia nebudú stačiť – pri takejto záťaži zdravotníctva a toľkých prípadoch nestačí iba mierne „podliezť“ Rt = 1. Bez reprodukčného čísla hlboko pod jeden sa bude aktuálne zlá situácia dlho naťahovať a s ňou aj obmedzujúce opatrenia. Aby sme to zvládli, musí k tomu prispieť každý.

Bez spolupráce ľudí to nepôjde?

Nie. Síce sa aktuálne opatrenia volajú zákaz vychádzania, ale je tam toľko výnimiek, že je to na našej osobnej zodpovednosti a na zodpovednosti k našim rodinám. V tom duchu budem motivovať aj svoje okolie. Čím budeme teraz zodpovednejší, tým kratšie budú obmedzenia. Nebudú to, žiaľ, pekné Vianoce, ale ak by sme sa všetci stretávali, tak sa už teraz alarmujúca situácia v nemocniciach ešte zhorší.

Jedným z opatrení je vytvorenie bubliny dvoch domácností. Mnohí ľudia to nebudú dodržiavať. Vy áno?

Bude to ťažké, ale je to nevyhnutné. V rodine máme momentálne covid, preto nemáme inú možnosť. Tieto sviatky budú ťažké. Je to však opatrenie, ktoré zavádzajú mnohé krajiny na to, aby aspoň čiastočne vybalansovali epidemické riziko a riziká pre duševné zdravie. Ale v niektorých častiach Británie pre dramatické šírenie vírusu už aj tieto bubliny zakázali.

Pozerali ste sa na to, aký efekt majú jednotlivé opatrenia. Aké opatrenia boli okrem zákazu vychádzania efektívne?

Už len dodržiavanie nosenia rúšok, obmedzovanie stretávania sa na nevyhnutné minimum by boli pravdepodobne dostatočné samy osebe. Ale museli by sa naozaj dodržiavať, čo je zjavne nerealistické. V Science vyšla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie