Denník N

Chvíľkový kolaps americkej sestry plní dezinformačné weby. Omdlela z injekcie, nie z vakcíny

Tiffany Doverová, vrchná sestra z nemocnice v meste Chattanooga v Tennessee, sa stala aktuálne asi najznámejšou zdravotnou sestrou medzi slovenskými používateľmi Facebooku. Reprofoto - WRCB
Tiffany Doverová, vrchná sestra z nemocnice v meste Chattanooga v Tennessee, sa stala aktuálne asi najznámejšou zdravotnou sestrou medzi slovenskými používateľmi Facebooku. Reprofoto – WRCB

Mdloba je bežná nielen pri očkovaní, ale aj pri odbere krvi či injekčnom podaní lieku, upozorňuje lekár Visolajský. Facebookom sa šíri aj zostrihané video austrálskej političky, ktorú údajne zaočkovali ihlou s krytom.

Vrchná sestra Tiffany Doverová z amerického štátu Tennessee sa stala v týchto dňoch zrejme najznámejšou sestrou medzi slovenskými používateľmi sociálnych sietí. Môže za to video, na ktorom omdlela po vpichnutí vakcíny od výrobcu Pfizer-BioNTech proti covidu-19.

Video zverejnili lokálne americké médiá. Bolo súčasťou reportáže z nemocnice o očkovaní personálu a malo byť súčasťou kampane propagujúcej vakcináciu aj nemocnicu.

PR prešľap s chvíľkovou slabosťou zdravotníčky už onedlho aktívne šírili slovenské aj české dezinformačné weby, ktoré dlhodobo spochybňujú závažnosť choroby covid-19.

Denník N video ukázal lekárovi Petrovi Visolajskému z Fakultnej nemocnice v Nitre. Podľa Visolajského sa bežne stáva, že ľudia odpadnú po injekcii – či už pri očkovaní, odbere krvi, alebo po injekčnom podaní liekov.

Označuje to za bežnú mdlobu, ktorá má odborné označenie „vazovagálna synkopa“. „Nejde o reakciu na vakcínu, ale o stresovú reakciu na injekciu,“ vysvetľuje Visolajský, ktorý je aj predsedom lekárskych odborov.

„Stane sa to aj po zadrení nechta“

Čo sa presne stalo: v nemocnici CHI Memorial v meste Chattanooga si minulý týždeň nechalo päť zamestnancov pred televíznymi štábmi vpichnúť novú vakcínu.

„Je dôležité, aby sme my, ktorí budeme vakcínu podávať, vlastným príkladom ukázali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie