Denník N

Po rokoch v ubytovniach sa presťahovala do bytu. Samo nepríde nič, každý si musí pomôcť, ako vie, hovorí predajkyňa Nota bene

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bratislavčania ju poznajú ako predajkyňu Nota bene z podchodu na Zochovej ulici. Eva Račická získala mestský nájomný byt v Ružinove. 

„Je to iný pocit, je to ako vo vlastnom,“ pochvaľuje si 57-ročná Eva Račická bývanie v garsónke. Viac ako dvadsať rokov bývala po ubytovniach, len pred pár týždňami sa jej podarilo získať kľúče od mestského nájomného bytu. Čakala naň štyri roky.

„Príď na kolaudáciu,“ volá ma priateľsky k sebe pri našom stretnutí.

Eva sa narodila v Česku, pochádza z desiatich detí. Keď bola malá, adoptovali si ju noví rodičia. Svojich súrodencov roky nevidela, stretla sa s nimi až v roku 2014 vďaka televíznemu programu. Odvtedy sú v kontakte, volajú si aj teraz v čase pandémie.

Hoci chcela byť spojárka, vyučila sa za frézarku. Eva sa od detstva venovala atletike, ktorá ublížila jej kĺbom, neskôr sa k zdravotným problémom pripojila aj ľahká epilepsia, ktorá ju pripravila o prácu vodičky električky aj o prácu na železnici. Dnes je na invalidnom dôchodku.

Vydedená po dvoch mesiacoch za mrežami

Ešte za socializmu Evu v roku 1988 zadržala Verejná bezpečnosť, na súde jej povedali, že ju zadržali pre falošné doklady. Rozsudok znel dva mesiace za mrežami.

„Sudkyňa mi vtedy povedala, že by som sa zbytočne odvolávala, lebo aj tak ma bude súdiť opäť ona a dá mi potom prísnejší trest,“ spomína Eva s tým, že hoci bol trest nespravodlivý, dva mesiace za mrežami si odsedela. Na protest držala hladovku.

Rozsudok si Eva v tom čase neprečítala, od zlosti ho roztrhala, čo dnes považuje za chybu. Dostala sa k nemu opäť až po rokoch v archíve a nebol tam falošný občiansky, ale odsúdenie za to, že nepracovala. „Čo nebola pravda,“ hovorí Eva s tým, že sa roky snaží tento justičný omyl zvrátiť a očistiť tak svoje meno. Aj teraz hľadá advokáta, ktorý by sa jej prípadu ujal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Reality

Vzťahy

Slovensko

Teraz najčítanejšie