Denník N

Prokurátor Kandera: Útoky očakávam, ideme po veľkých kauzách, tým ľuďom ide o veľa

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera hovorí, že z toho, ako bola mafia prerastená so štátom, sa budeme spamätávať ešte dlho.

V rozhovore sa dočítate o tom:

  • prečo Jozef Kandera odišiel z Najvyššieho súdu,
  • či bola lúpež naozaj motívom vraždy Ernesta Valka,
  • či sa už nemôže vrátiť mafia do štátnych inštitúcií,
  • prečo prijal ponuku stať sa prvým námestníkom generálneho prokurátora.

Prečo ste sa chceli stať sudcom? Ste z právnickej rodiny?

Vôbec nie. U nás v rodine nemá právo žiadnu tradíciu ani z maminej a ani z otcovej strany. Nikto nie je právnik. Moja krstná mama robila dlhé roky na sekretariáte u predsedu Najvyššieho súdu a ako deti sme za ňou chodievali. Tam niekde vzniklo, že som si už ako dieťa povedal, že chcem byť sudca. Prichádzal som tam vtedy do kontaktu s veľkými kapacitami trestného práva, s ktorými som bol potom dokonca niekoľko rokov na Najvyššom súde ako kolega.

Na generálnu prokuratúru ste odchádzali v roku 2010, ešte keď bol generálnym prokurátorom Trnka. Zohralo úlohu vo vašom rozhodovaní, že Trnka nemal dobré vzťahy s Harabinom?

Že nemali dobré vzťahy, to som vedel. Harabin sa aj súdil s generálnou prokuratúrou o náhradu škody. Niekedy v roku 2009 som dostal konkrétne od Trnku ponuku, aby som prišiel na generálnu prokuratúru. Povedal mi, že mi ponúka odísť z Najvyššieho súdu, lebo predseda Najvyššieho súdu ma tam zničí. S Trnkom sme sa poznali, aj keď len zbežne. Ešte zhruba pol roka som pracoval na Najvyššom súde, vzťahy sa nezlepšili a javilo sa mi to neúnosné, tak som si overil na generálnej prokuratúre, či tá ponuka trvá, bolo mi povedané, že áno a využil som ju.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie