Denník N

Udalosťou roka 2020 je pandémia, osobnosti hovoria aj o konci mafiánskeho štátu a voľbách, ktoré zosadili Smer

Osemdesiatka osobností verejného života vo veľkom rebríčku Denníka N vyberala hlavnú udalosť tohto roka. Je ňou boj s pandémiou.

Zatriasla celým svetom. Jednoznačnou Udalosťou roka 2020 je pandémia covidu-19, hovoria aj osobnosti vo veľkej ankete Denníka N.

Boj s vírusom označila až polovica oslovených osobností verejného života. Rozhodovali aj Andrej Kiska, vedci Pavol Čekan či Alexandra Bražinová, spisovatelia, novinári, umelci aj športovci.

Aj koniec Fica a veľké vlny zatýkania

Sú však ešte dve slovenské udalosti, ktoré popri pandémii trčia vysoko nad iné – parlamentné voľby a veľké zatýkanie.

Andrej Kiska hovorí o „začiatku konca mafiánskeho štátu na Slovensku“.

„Pri menách ako Jankovská, Kováčik, Gašpar, Lučanský, Bödör, Haščák a mnohých ďalších sme si pred rokom len ťažko vedeli predstaviť, že sa budú tak rýchlo zodpovedať pred vyšetrovateľmi,“ hovorí zasa šéf INEKO Peter Goliaš.

Osobnosťou roka je podľa Ivana Mikloša premiér Igor Matovič a udalosťou roka voľby. „Priniesli pre Slovensko šancu na obrat po dvanásťročnej devastácii krajiny ľuďmi okolo Roberta Fica a Petra Pellegriniho.“

Pandémia: opustené deti a rýchla vakcína

Osobnosti sa pokúsil pozrieť na pandémiu aj optimisticky. Chvália ľudí za zodpovedné správanie a vzopätie, a najmä vedcov za expresný vývoj vakcíny.

„Najmä v prvej vlne sa ukázalo, čo spolu dokážeme, keď sa zomkneme, nečakáme len na nariadenia zhora, a každý svojou troškou pomôžeme v riešení situácie,“ hovorí Michal Meško, majiteľ Martinusu.

Napríklad aj Jakub Ptačin však upozorňuje, že pandémia znamenala aj „nepochopiteľné opustenie detí, ktoré to najviac potrebovali, a už pred krízou mali výrazne sťažené podmienky štartu do života“. Štát nechal desaťtisíce detí bez vhodných podmienok. „Je to hanebné, nepochopiteľné a aj neodpustiteľné.“

Veľké testovanie. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Andrej Kiska,
prezident

Udalosť roka – začiatok konca mafiánskeho štátu na Slovensku. V priamom prenose sa ukázalo, na čo som ako prezident poukazoval. Obludnosť našej mafie, ktorá okrem iného vykonštruovala aj obvinenie voči mojej osobe, je šokujúca.

 

Ivan Mikloš,
bývalý minister financií

Parlamentné voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2020

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie