Denník N

Výklus: Dáta ukazujú, ako a kde športujeme. Pozrite si mapu vášho mesta

Teplotná mapa bežeckých trás v Bratislave. Reprofoto – Strava
Teplotná mapa bežeckých trás v Bratislave. Reprofoto – Strava

Dobrý deň,

najpopulárnejšia športová aplikácia Strava, ktorú používa 73 miliónov bežcov a cyklistov, zverejnila súhrnné štatistiky z roku 2020. Tie ukazujú, že pokiaľ ide o pohyb, na pandémiu sme zareagovali najlepším možným spôsobom – hýbali sme sa viac ako kedykoľvek predtým.

Dáta ukazujú, že priemerný používateľ bol oproti minulému roku aktívnejší o takmer 15 percent – a to aj napriek tomu, že štatistiky vo viacerých krajinách negatívne ovplyvnil zákaz vychádzania. Napríklad v Španielsku a vo Francúzsku klesla fyzická aktivita počas lockdownu približne o 65 percent.

Medzi dátami najpozitívnejšie vyčnievajú ženy. Za ich zvýšeným záujmom o pohyb môže byť podľa odborníka aj pokojnejšia premávka, čo by mohlo byť impulzom k zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Dáta z aplikácie však neslúžia len na strohý štatistický opis, ale majú aj praktický význam. Vďaka novým otvoreným projektom ich v roku 2020 začali využívať desiatky svetových miest na zlepšenie infraštruktúry pre športovcov aj chodcov.

Patrí k nim aj Bratislava, ktorá využila dáta z aplikácie napríklad pri rekonštrukcii ciest na Železnej studničke.

Pravidelný týždenný newsletter o behu vychádza každý utorok pod názvom Výklus. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast.


Športové podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbean – RSSYouTube


Na celom svete chvíľu trvalo, kým sme sa prispôsobili radikálnym zmenám, ktoré priniesla pandémia. Keď sa však situácia ustálila, svet sa rozhýbal nebývalým spôsobom. V máji tohto roka pribudlo v aplikácii každý týždeň 30 miliónov aktivít, čo bol nový rekord. Medziročne narástol počet aktivít o 33 percent.

Najaktívnejšie sa pandémii vzopreli ženy vo veku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Rok 2020

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie