Denník N

Čo pozerať cez sviatky, časť 1: Slovenské a české seriály a filmy

Foto - Šarlatán
Foto – Šarlatán

Tridsať tipov, čo s chuťou streamovať, a niekoľko výstrah, čomu sa vyhnúť.

Seriály a drámy

Šarlatán. Rovno sa priznávam, nečakal som bohviečo. Agniezska Hollandová rada hovorí o tom, ako európskym filmom ušiel vlak, jej posledné snímky však tiež neboli najlepšie. Šarlatán je prekvapenie: subtílna gay romanca, nevtieravo použité historické analógie, skutočný príbeh ľudového liečiteľa, aktuálny aj v dnešnej ére hoaxov. Je to harmónia štyroch rôznych osobností, pritom ani jedna z nich nevalcuje ostatných. Okrem poľskej režisérky výborne hrá Ivan Trojan, kameruje Martin Štrba a Marek Epstein napísal svoj vrcholný scenár. Neviem, či to funguje aj na zmenšenej obrazovke, v kine to bol FILM.

Herec. Gay romanca, stalinizmus… Náhoda? Nemyslím. Peter Bebjak mal skvelý rok, jeho trojdielnu minisériu nominovali na Prix Europe. Do quality TV jej ešte kúsok chýba, ale je to momentálne to najlepšie seriálové od slovenských filmárov.

Havel. Náš názor na životopis prezidenta: ešte väčší Hollywood než Hollywood. To nemá byť pochvala, ale treba najprv vidieť, až potom nadávať.

Domestik. Nedostal sa do našich kín a to bola škoda. Film Adama Sedláka je výnimočný triler, chvíľami pripomína horor od Cronenberga.

České komédie, ktoré nie sú hlúpe

Vlastníci. Boli ste niekedy na domovej schôdzi? Potom z prvej ruky viete, že priama demokracia nemôže fungovať. Ako komédia to však funguje výborne.

O tridsiatnikoch a ich vzťahoch je komédia Karel, já a ty. Jenovéfa Boková je výborná herečka.

Zrodenie fašistu z ducha českej hospody. Národná trieda vznikla podľa knihy Jaroslava Rudiša, ktorá pripomína niečo, čo dostanete, keď skĺbite Hrabala s Jokerom a s Klubom bitkárov. Príbeh lúzra je príbehom všetkých, ktorí z Nežnej revolúcie nevyšli víťazne.

Dokumenty

Osamelí bežci: Ideme ďalej! Ivan Štrpka s Petrom Repkom cestujú do neba za Ivanom Laučíkom. Hravé roadmovie sa dostane aj k tomu, či boli Osamelí bežci traja alebo, ako mušketieri, štyria.

Tono Stano, Miro Švolík, Rudo Prekop a ďalší fotografi tvorili slovenskú novú vlnu 80. rokov. Nákazlivou energiou srší dokument vlna vs. breh, ktorý o nich nakrútil ich spolužiak a kolega, fotograf a kameraman Martin Štrba.

Nevera sa týka prakticky každého, v prieskumoch sa k nej priznáva polovica opýtaných. Hovory o nevere stoja na úprimných výpovediach ľudí, ktorí neveru zažili.

Bufo alvarius sa volá žaba z americkej púšte, ktorej žľazy vylučujú vôbec najsilnejšie prírodné psychedelikum. Toto je prvý film, ktorý o ňom vznikol. Zďaleka najzaujímavejšie na ňom je to, že v ňom o svojom žabacom tripe hovorí aj istý Pavel Bém – áno, bývalý primátor Prahy. Hovorí o tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra v karanténe

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie